Se restaureaza Lupoaica

Primăria Satu Mare restaurează în această perioadă statuia Lupoaica din Parcul Vasile Lucaciu. Lucrările de restaurare sunt coordonate de specialiștii din cadrul Muzeului Județean, fiind executate de firma sătmăreană și finanțate integral din bugetul local.Intervențiile de restaurare și conservare se referă atât la componenta din piatră și marmură cât și la statuia și efigiile din bronz.

Statuia se află într-o stare de conservare foarte precară, necesitând lucrări de recondiționare a colțurilor și a muchiilor tuturor elementelor din piatră, îndepărtarea depunerilor de mușchi și licheni, curățirea mecanică a suprafeței din marmură, refacerea literelor care compun textul de pe fața și versoul soclului, precum și îndepărtarea desenelor tip graffiti şi a altor semne de vandalism. Statuia este o copie a celebrei „Lupa Capitolina” din capitala Italiei și redă legenda lui Romulus și Remus. Pe stâlpul susținător se găsește inscripția „ROMANAE VIRTUTI IN DACIA REDIVIVAE SACRUM” și trei medalioane turnate cu chipul lui Traian, Decebal și Regele Ferdinand I.

În orașul nostru, în anul 1936, vis-a-vis de Palatul Prefecturii, a fost dezvelită statuia „Lupa Capitolina” , care a dispărut după anul 1940, împreună cu alte monumente. În 1992 sculptorul Radu Ciobanu a realizat o altă statuie a „Lupei Capitoline” aceasta aflându-se astăzi în parcul din fața Muzeului Județean de Istorie.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.