Patrule in paduri pentru prevenirea incendiilor !

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos, a solicitat autorităţilor responsabile, să adopte măsuri ferme pentru prevenirea incendiilor forestiere şi pentru pregătirea tehnică, în cazul în care intensitatea acestui fenomen va creşte, conform unui comunicat postat pe pagina de Facebook a ministerului.

Sursa citată subliniază că, deşi România se află pe lista statelor cu risc scăzut de producere a incendiilor de pădure potrivit EFFIS – European Forest Fire Information System solicitarea a fost făcută având în vedere situaţia meteorologică din prezent şi prognozele pentru perioada următoare.

Cu toate că suntem într-o regiune cu risc scăzut de incendii forestiere, tendinţa pe care am văzut-o în ultimii ani este îngrijorătoare. Anul trecut, de exemplu, am avut 627 de incendii forestiere, Mult peste media ultimilor 30 de ani. Chiar dacă vorbim despre 512 hectare afectare, adică 0,08% din totalul de 6,592 milioane de hectare de fond forestier câte are România, tendinţa de creştere e una clară şi direct proporţională cu efectele schimbărilor climatice. Însă pagubele nu se traduc numai în hectare de pădure. Incendiile degajă cantităţi mari de CO2 în atmosferă, iar norii de fum afectează calitatea aerului pentru comunităţile din zonă. În plus, multe dintre aceste incendii se produc în arii protejate – în situri Natura 2000 sau în parcuri naţionale şi naturale – unde ele pot afecta habitate şi ecosisteme întregi. Iar pagubele produse mediului se traduc, în final, în costuri financiare şi de sănătate pentru fiecare dintre noi şi mai ales pentru generaţiile tinere”, a explicat ministrul Barna Tanczos.

Conform datelor MMAP, din totalul de 627 de incendii de pădure în 2020, 487 s-au produs din cauza incendierilor intenţionate de pajişti, păşuni sau mirişti, înainte de intrarea în vegetaţie sau la ieşirea din vegetaţie, în zilele fără precipitaţii. Aceste arderi sunt scăpate de sub control din cauza intensificărilor locale de vânt, iar autorii incendierilor sunt, de cele mai multe ori, neidentificaţi.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.