Stiati ca …

Sinagoga din Satu Mare a fost construită între anii 1889 și 1892, iar în corul acesteia este amenajat și un mic muzeu al comunității evreilor din Satu Mare ?

Unul dintre cei mai importanți rabini ai Sătmarului, Yoel Teitelbaum (Satmarer Rabi) a fondat cea mai mare comunitate hasidică din Statele Unite, denumită “Satmar hasidic community (dynasty)”.

Sinagoga Mare situata pe strada Decebal din Satu Mare a fost construita in stil eclectic, încadrată în tipologia sinagogilor răspândite la sfârşitul secolului al XIX-lea. Pe lângă suprafeţele placate cu cărămidă, aparent este caracterizată de marea diversitate a elementelor arhitectonice, ca pilaştrii puternici cu cinci laturi, de înălţime variabilă, încheindu-se deasupra cornişei cu urne decorative, respectiv brâurile şi golurile terminate semicircular, cu chenare decorative de tencuială şi flancate de pilaştrii cu capiteluri stilizate.

Pe arcul nişei este o inscripţie în limba ebraică, respectiv decoraţii cu steaua lui David, deasupra dulapului sunt formele caracteristice Tablelor Legii, acestea fiind motive ornamentale specific evreieşti. De o parte şi alta a nişei, sunt amplasate strane, care odinioară erau rezervate conducătorilor comunităţii.

Atmosfera orientală din interiorul templului se datorează picturii ornamentale generale, pe suprafaţa bolţii teşite sunt motive geometrice şi florale stilizate înconjurate de chenare pătrate sau romboidale, iar decoraţia pereţilor este compusă din tipare alternant colorate, reprezentând palmete. Importanţă deosebită în decoraţia interioară au vitraliile compuse din elemente geometrice colorate în alb-mat, albastru şi portocaliu, aplicate în golurile de diverse forme şi lustra impozantă, de factură orientală.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.