La un pas de tragedie ! Au intervenit salvamontistii !

O satmareanca de 27 de ani, blocată în abruptul din Cheile Galbenei, în zona Padiş a fost salvată joi, 22 iulie, de patrulele Salvamont Bihor, care au intervenit în urma unui apel la 112.

Solicitarea ajutorului a fost făcută de un turist. Acesta a spus ca o tânără din grup a părăsit traseul turistic, marcat şi amenajat cu cabluri, a alunecat şi a rămas blocată pe versant, fără a avea probleme medicale, dar într-o situaţie de risc de cădere de la înălţime.

Tânăra se afla la circa 15 metri înălţime de gura Izbucului Galbena, iar dacă ar fi alunecat şi căzut ar fi suferit leziuni incompatibile cu viaţa. Persoana în cauză a părăsit traseul turistic şi a optat pentru o variantă nemarcată care i s-a părut ei mai accesibilă sau mai agreabilă. Recomandarea noastră a fost întotdeauna: nu părăsiţi marcajul turistic! Un traseu poate să pară dificil, dar când se realizează un traseu este luată în calcul inclusiv siguranţa turistului”, a precizat dispecerul Salvamont Bihor, Arian Marin.

Cei şase salvatori au întins corzi fixe, unul a coborât la fată, a echipat-o cu ham de siguranţă şi au realizat evacuarea ei. În primul rând, i-au făcut un examen fizic, au constatat că nu are nicio leziune majoră, cu excepţia câtorva julituri inerente alunecării.

La ora 21,05, dispecerul a primit informaţia că tânăra a ajuns pe traseul marcat, fiind în afara oricărui pericol.

Sursa Foto: www.lantulalimentar.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.