Dezbatere publica. Cum sa arate steagul municipiului Satu Mare ?

Primăria Satu Mare propune spre dezbatere publică proiectul de hotarare privind aprobarea modelului de steag al municipiului resedinta de judet.

Eventualele propuneri, sugestii sau opinii referitoare la proiectul de act normativ, se transmit pe adresa de e-mail:

civic@primariasm.ro sau se depun în scris la camera 5, până la data de 9 august, ora 10.00.

Flamura: este formată dintr-o pânză dreptunghiulară cu proporția între lățime și lungime de 2/3.

Câmpul de culoare albastră este încărcat în centru cu stema municipiului Satu Mare redată conform H.G. nr.303 din 2015.

În partea superioară stemei, central, se află denumirea unității administrativ-teritoriale ,,MUNICIPIUL SATU MARE” în limba română iar în partea inferioară central, denumirea va fi menționată în limba maghiară ,,SZATMÁRNÉMETI” și germană ,,SATHMAR”. Caracterele vor avea aceeași formă, mărime și vor fi de culoare neagră.

Marginile câmpului, mai puțin cea de ridicare, sunt încărcate de o bordură compusă din triunghiuri echilaterale identice ca dimensiune, în secvență recurentă roșu și alb, dispuse cu o latură pe margine și cu vârful spre interior. Semnificația culorilor: albastru semnifică blândețe, noblețe, încredere; roșu înseamnă curaj și îndrăzneală iar culoarea albă semnifică puritate, compasiune, optimism fiind un simbol al păcii.

Steagul se fixează pe hampă în partea stângă pe lățime.

Descrierea stemei conform H.G. nr.303 din 2015

Stema municipiului Satu Mare se compune dintr-un scut triunghiular albastru cu marginile rotunjite. În interiorul scutului, dintr-un bastion format dintr-un zid de cetate crenelat argintiu se ridică un turn de argint cu trei ferestre deschise negre, având la bază o poartă cu grilajul ridicat, apărată de un leu şezând, de aur, văzut din profil spre dreapta, cu coada ridicată pe spate şi cu limba roşie scoasă. Din crenelurile bastionului se ridică un turn conic central roşu, flancat de câte un turnuleţ argintiu, cu fereastra neagră deschisă, cu acoperişul ascuţit, roşu. Din metereze iese, în dreapta-stânga bastionului, o terasă verde pe care sunt plasaţi câte un chiparos cu trunchiul negru şi coronamentul verde; la extremităţile fiecărui chiparos se află câte un oştean de argint, privind spre chiparos, îmbrăcat în armură completă cu coiful cu viziera trasă, având în mâna dreaptă/stângă o spadă ridicată. Bastionul este aşezat pe o terasă verde, iar vârful scutului de argint este undat. Scutul este timbrat de o coroană murală de argint cu şapte turnuri crenelate.

Semnificaţiile elementelor însumate

Bastionul se referă la rolul cetăţii în apărarea localităţii.

Leul reprezintă o imagine simbolică pentru ideea de putere şi curaj în luptă.

Chiparosul face referire la bogăţia pomicolă din zonă.

Grilajul reprezintă statutul privilegiat de cetate al oraşului în Evul Mediu.

Întreaga compoziţie a fost inspirată de tradiţia heraldică folosită în perioada interbelică.

Coroana murală cu şapte turnuri crenelate semnifică faptul că localitatea are rangul de municipiu reşedinţă de judeţ.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.