Romani in Cartea Recordurilor ! Performante demne de toata lauda !

Celebra Carte a Recordurilor (Guinness World Records) are o istorie lungă de mai bine de mai bine de jumătate de secol. Ideea de a publica o astfel de carte i-a venit irlandezului sir Hugh Beaver, în anul 1951.

Va reamintim ca si judetul Satu Mare este prezent in Cartea Recordurilor cu “Cel mai lung panou mozaic realizat din capace de pastic. Sirul de panouri a fost măsurat in data de 9 iunie cu un instrument omologat. Lungimea panoului este de 123 de metri. Pentru realizarea panourilor au fost folosite un număr de aproximativ 2,1 milioane de capace de PET-uri.

Deşi Cartea Recordurilor are o istorie de aproape 60 de ani, prezenţa României în paginile ei este mult mai recentă. România a intrat prima dată în Cartea Recordurilor în 1986 şi a adunat de atunci până astăzi aproape 40 de recorduri. Mai jos aveţi lista esenţializată a principalelor recorduri româneşti omologate internaţional:

– Cea mai mare lingură din lemn: a măsurat 17,79 metri lungime și avea o lățime de 1,50 metri. A fost făcută la Centrul Cultural din Mioveni în 2013 și a fost făcută să arate ca o lingură tradițională românească de lemn.

– Cea mai lungă scrisoare adresată lui Moş Crăciun: a fost scrisă de elevii braşoveni în decembrie 2008 pe o rolă de hârtie măsurând 413,8 metri lungime şi 37 metri lăţime. 2110 elevi cu vârste cuprinse între 8 şi 14 ani şi-au aşternut pe hârtie cererile către Moş Crăciun.

– Cea mai mare prăjitură de comemorare: este vorba despre o colivă preparată în 2008 care cântărea 5 tone şi avea peste 50 de metri pătraţi. Coliva a fost preparată într-o unitate militară din Braşov, iar la realizarea ei realizarea ei au lucrat timp de 24 de ore 10 bucătari militari. Coliva a fost făcute pentru comemorarea tuturor sfinţilor şi a fost împărţită credincioşilor veniţi la moaştele Sfântului Andrei.

– Cel mai mare gulaş: a fost preparat în 2007 de opt bucătari bihoreni şi servit locuitorilor din oraşul Salonta. Gulaşul a cântărit 7,3 tone.

– Cel mai greu tort cu frişcă şi fructe din lume: a fost preparat în decembrie 2008, în Bucureşti, şi cântărea 281 kg. A fost servit bucureştenilor din parte Primăriei Capitalei şi a unui producător de lactate.

– Cele mai multe penalty-uri consecutive apărate: record deţinut de fostul portar al Stelei, Helmuth Duckadam. În 1986, în finala Cupei Campionilor Europeni, disputată împotriva Barcelonei, Duckadam a apărat toate cele patru penalty-uri, iar Steaua a câştigat trofeul.

– Cele mai multe note de zece la Jocurile Olimpice: Nadia Comăneci – cele mai multe note de 10 obţinute la o singură ediţie a Jocurilor Olimpice. Este vorba de cele 7 note de 10 obţinute în 1976, la Montreal. Înainte de 1976 nimeni nu obţinuse nota 10 la un eveniment olimpic. În plus, ziua de 18 iulie (18 iulie 1976 este ziua în care Nadia a obţinut, la 14 ani, primul punctaj de 10 din istoria Jocurilor Olimpice) a fost declarată „Ziua Recordurilor Mondiale”.

– Cel mai înalt jucător de baschet din lume: Ghita Mureșan. Acesta sa născut în Tritenii de Jos, județul Cluj. A jucat în NBA pentru cinci sezoane cu Washington Bullets în 1993-1998 și pentru două sezoane cu New Jersey Nets în 1998-2000. De asemenea, el a jucat în filmul Meu Giant în 1998 cu Billy Crystal. Este de 2,31 metri înălțime.

– Cea mai lungă trenă a unei rochii de mireasă: recordul este de 1.579 metri şi a fost stabilit în 2009 la E-Mariage Fest. Rochia cântăreşte aproape 300 kilograme.

– Cea mai mare halbă de bere: record din 2009 pentru o halbă fabricată în Timişoara. Halba are o capacitate de 11.000 litri, o greutate de 2,5 tone, 6 metri înălţime şi e făcută din oţel inoxidabil.

– Cea mai lungă cunună de ceapă împletită: cununa avea o lungime de 4.518 metri şi a fost realizată de către sătenii din comuna sălăjeană Pericei. 400 de săteni au lucrat la ea timp de 5 zile şi au împletit aproximativ 45.000 de cepe, cu o greutate totală de 40 de tone.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.