11 medici au plecat din Satu Mare in anul pandemiei

Certificatele de conformitate în baza cărora medicii români au dreptul să profeseze în afara țării sunt eliberate, la cerere, de Direcțiile de Sănătate Publică, instituții aflate în subordinea Ministerului Sănătății. În judetul Satu Mare, în anul pandemiei, 11 medici au solicitat asemenea documente.

Este adevărat că eliberarea unui certificat de conformitate nu înseamnă automat și plecarea din țară, ci doar intenția. Pe de altă parte, de ce ar parcurge un medic procedura birocratică de a solicita aceste documente, dacă nu este decis să plece?

În cazul în care solicitanții utilizează documentele eliberate în vederea exercitării profesiei în alt stat membru al Uniunii Europene, aceștia solicită de regulă suspendarea calității de membru din Colegiul Medicilor din România/Colegiul Medicilor Stomatologi din România/Colegiul Farmaciștilor din România, au precizat reprezentanții Ministerului Sănătății, pentru HotNews.ro. Practic, numărul exact al medicilor care au utilizat aceste documente și au părăsit țara poate fi aflat doar de la organizațiile profesionale, precum Colegiul Medicilor. Ulterior eliberării acestor documente, beneficiarii nu informează Ministerul Sănătății referitor la utilizarea acestora în alte state membre ale Uniunii Europene, ci organizația profesională, arată instituția condusă de Ioana Mihăilă.

Cum organizațiile profesionale nu au o centralizare a numărului total al celor care au solicitat certificate la nivel național, ci doar date disparate, pe fiecare organizație profesională, singurele date centralizate pe care pot fi făcute calcule sunt cele transmise de Ministerul Sănătății, care a centralizat cifrele privind numărul total de certificate de conformitate eliberate anual.

În perioada 2019-2020, a fost înregistrat un număr total de 5.188 de cereri prelucrate pentru eliberarea documentelor necesare recunoașterii calificării profesionale dobândite în România – certificate de conformitate – dintre care 2.173 în anul 2020 și 3.015 în 2019, arată Ministerul Sănătății.

În județul Satu Mare 18 medici au solicitat documenentele în anul 2019. De asemenea, 11 medici în anul 2020.

Sursa: www.hotnews.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.