4 maramureseni, rataciti cu ATV-urile in zona Bixad (Foto)

Salvamontiștii sătmăreni au fost solicitați sa intervina la finele saptamanii trecute pentru a cauta patru maramureșeni rătăciți cu ATV–urile in zona Bixad, la granița cu Ucraina.

Pe lângă faptul ca s-au ratacit, acestia au ramas si împotmoliti in noroi si doar interventia salvamontiștilor i-a salvat de la a nu petrece noaptea sub cerul liber.

Interventia s-a desfasurat cu ajutorul celor de la Serviciul de Telefonii Speciale, care a reperat pozitia exacta a turistilor rătăciți.

Salvamontiștii au si cateva sfaturi pentru cei care se aventureaza pe terenuri necunoscute.

– informarea in prealabil despre ruta care urmeaza a fi parcursa

– confruntarea hartilor GPS cu hartile clasice, un exemplu in acest sens fiind strada Luna!!! Pe GPS, strada Luna se termina pe …Vf. Pietroasa!!! Reamintim celor ce nu cunosc, ca pina in parcarea situata la Plecare Telescaun Luna Ses aceasta este asfaltata, de acolo se continua pe un drum forestier pina in Poiana Boros, de unde pina pe varf se urmeaza un drum de exploatare ce se poate parcurge exclusiv cu vehicule de teren 4X4….si soferi pregatiti!!!

– atentie la drumurile din satele de munte… acestea pot duce catre proprietati izolate sau lega doua comunitati, dar tot asa de bine se pot termina si in mijlocul padurii.

– o informare despre prognoza meteo a zilei este extrem de binevenita, cu mentiunea ca previziunile pentru zonele montane sint mult mai greu de facut.

– a nu se parasi rutele bune, in favoarea ”provocarilor”, in locuri necunoscute, mai ales in preajma lasarii intunericului iar in cazul interventiei noastre si cu iminenta unei furtuni violente.

– atentie sporita in zonele de granita, unde detinerea actelor de identitate este obligatorie. Viteza mare de deplasare cumulata cu delimitarea uneori neclara a frontierei poate crea situatii neplacute prin incalcarea legislatiei.

– informarea in timp util a autoritatilor pentru luarea celor mai eficiente masuri de evacuare.”, transmite Alex Costin, seful Salvamont Satu Mare.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.