Carte tiparita in evul mediu la Lyon, in colectia Bibliotecii Judetene Satu Mare (Foto)

O carte, o adevărata capodopera a tipografiei de la inceputurile acestui mestesug (1541), se afla printre volumele secţiei „Colecţii speciale” de la Biblioteca Judeţeană Satu Mare. Este vorba „Despre gradinarit cu Lucius Columella”, volum apărut la Lyon în 1541 în tipografia renumitului umanist, Sebastian Gryphe.

Prozatorului Lucius Iunius Moderatus Columella (sec. I p. Chr. – ?), era un pasionat agronom, care a scris mai întâi „De arboribus” (Despre arbori), apoi „De re rustica” (Despre agricultură) în 12 cărţi. A zecea carte este dedicată grădinăritului şi a fost întocmită cu scopul „ca urmaşii să-şi amintească de el”.

Într-o expunerea realizata pe pagina de socializare, specialistul secției de „colectii speciale” de la Biblioteca Judeteana, dr. Marta Cordea spune ca tipograful umanist, Sebastian Gryphe, a tipărit la Lyon între anii 1520-1556 cărţi sobre, fără ornamente, care aveau ca marcă tipografică un grifon. A tipărit texte latineşti, greceşti, ebraice, cărţi medicale dar şi autori contemporani (de pildă Marot, Rabelais).

A publicat „Biblia” în limba latină în 1550 şi operele unor autori creştini, mai toţi suspectaţi de erezie: Erasm, Lefébre, Sadoleto, Berquin (mort pe rug în 1529) precum şi „Psalmii” în traducerea lui Marot. La o percheziţie, s-a găsit la el „Instituţia creştină” de Jean Calvin şi scrierile lui Melanchton, prietenul lui Luther.

Înainte de a se afla în colecţiile bibliotecii noastre, volumul a aparţinut lui Ioseph Kosdi (1795), Adam Kosdi şi Liceului Reformat din Satu Mare. Volumul are formatul in 8°, având legătura din piele gălbuie cu incrustaţii realizate prin metoda „la rece” spune dr. Marta Cordea, Biblioteca.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.