Curiozitati despre inima ta

Inima este motorul organismului uman și totodată cel mai puternic mușchi al omului. Rolul său este de a asigura circulația sângelui în corp prin contracții ritmice.

Iată câteva curiozități despre inimă și sistemul circulator:

Poți să afli cât de mare este inima ta chiar și fără să o vezi. Dacă este sănătoasă, atunci mărimea ei va fi cam de dimensiunea pumnului tău.

– Inima este permanent ocupată să „bată”. Ea are aproximativ 100 000 de bătăi pe zi, ceea ce înseamnă că bate de 36 de milioane de ori într-un an și de 3 miliarde de ori pe întreg parcursul vieții. Desigur, ritmul bătăilor inimii este influențat de mulți factori: vârstă, activități, stare de sănătate etc.

– Puse cap la cap, vasele de sânge din corpul uman au o lungime de peste 96 000 de kilometri.

– Inima poate să bată chiar și după ce este scoasă din organism.

– Inima omului începe să bată după a treia sau a patra săptămână de viață intrauterină.

– Statisticile spun că cele mai multe atacuri de cord au loc în zilele de luni, între orele 8 și 9 dimineața. De asemenea, cele mai multe infarcte au loc în perioada Crăciunului.

– Inima în vechile credințe: egiptenii credeau că intelectul și emoțiile apar din inimă. Grecii credeau că inima este locul unde se ascunde spiritul. Chinezii asociau inima cu centrul fericirii.

– Sângele conține apă în proporție de aproape 80%.

– Se presupune că asocierea dintre inimă și dragoste s-a născut datorită plantei numite Silphium. Păstăile ei au forma inimii și erau folosite drept contraceptiv în vechiul oraș grecesc Cyrene.

– Cancerul cardiac este o boală foarte rară, datorită faptului că inima are celule care nu se divid.

– Deși obișnuim să apreciem „oamenii cu inima mare”, adică pe cei buni la suflet, în termeni medicali o inimă mare este semn de cardiomiopatie dilatată.

– Știrile proaste pot face rău inimii, pe când râsul și sexul îi aduc beneficii.

– Numeroase studii arată că persoanele care petrec prea mult timp stând pe scaun au un risc crescut de a face boli de inimă.

– Înainte de inventarea stetoscopului, medicii își lipeau urechea de pieptul pacientului pentru a-i asculta inima.

– În medie, inima femeii are cu 8 bătăi mai mult pe minut decât a bărbatului.

– În expresia „inimă frântă” există mai mult adevăr decât te-ai aștepta. Simptomele date de o suferință mare, cum ar fi despărțirea de persoana iubită sau moartea unei ființe dragi sunt asemănătoare cu ale unui infarct.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.