Premieră: Bacantele (fără mască)

Ce timp mai potrivit pentru coborârea unui zeu printre oameni, decât vremurile tulburi de acum?

Trupa Mihai Raicu anunță premiera Bacantele (fără mască), rescriere de Maria Manolescu după Euripide, un spectacol construit și jucat în curtea Muzeului de Artă din Satu Mare.

Echipa spectacolului este formată din actorii: Andrei Stan, Raluca Mara, Crina Andriucă, Romul Moruțan, Ioana Cheregi, Cătălin Mareș, Carmen Frățilă, Ciprian Vultur, Tibor Székely, Andrei Gîjulete, Roxana Fânață, Sergiu Tăbăcaru, Vlad Mureșan, Alexandra Odoroagă, Andreea Mocan, Cristian But și Yvette Princz, Stike Molnar.

Regia îi aparține lui Dragoș Alexandru Mușoiu, absolvent al Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București. Costumele sunt create de Cristina Milea, câștigătoare în 2020 a premiului UNITER pentru cea mai bună scenografie. Muzica este semnată de compozitorul Cári Tibor, care a lucrat la peste 190 de spectacole în țară și străinătate, premiat de UNITER pentru muzică de teatru în 2013. Decor Răzvan Chendrean, coregrafia Roxana Fânață, asistent regie Tudor Dreve.

Primele reprezentații au loc sâmbătă 5 iunie, duminică 6 iunie și marți 8 iunie, de la ora 20.00.

Bacantele (fără mască) este o rescriere modernă a piesei lui Euripide, Maria Manolescu reușind să transpună în prezent acest text antic. Efervescența tragediei lui Euripide este prezentată cu ajutorul adeptelor lui Dionysos (bacantele), dar și prin ambiguitatea originii lui Dionysos, om sau zeu. Plasată într-o piață publică, acțiunea îl relevă pe Dyonisos sub mai multe tipologii umane (puternicul, tânăra, bahicul, masca și lucrătoarea sexuală), iar haosul creat printre cei prezenți este cu precădere menit să dezvăluie cele mai des întâlnite forme de alegere pe care le are la îndemână societatea modernă. Dyonisos se joacă cu mintea celor prezenți, care nu mai sunt în stare să gândească pentru sine, îi ademenește cu idealuri, cu tertipuri, cu alcool, cu tot ce are la îndemână. Tensiunile cresc pe măsură ce în piața publică ia amploare un protest anti-mască, momentul ideal pentru ca Dyonisos, cățărat pe suferința și nemulțumirea maselor, să conducă acțiunea spre un deznodământ tragic.

Bacantele redau succesiv, vocea diasporei române și vocile anti-mască. Totul se întrepătrunde pentru a te duce cu gândul la evenimentele recente din România. Fără ca socialul și politicul să fie antagonizate, spectacolul este un prilej de a aduce în discuție, obiectiv și pe cât de detașat posibil, limitele și libertățile vremurilor noastre.

Rezervări și bilete: Agenția teatrală, str. Horea nr. 6, telefon:  0261712106.

Prețul biletelor: 30 lei (adulți), 20 lei (studenți, elevi, pensionari).

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.