Luxul, tematica unei expozitii

Expoziția „Luxul necesar. Statutul social și prosperitatea comunităților în mișcare” invită la o introspecție în mentalul colectiv al unor comunități care afișează un lux ce pare, în aparență, inexplicabil. Vernisajul expoziției va avea loc vineri 4 iunie, ora 17.00, la sediul Muzeului Județean Satu Mare, B-dul V. Lucaciu 21.

Punctul de pornire l-a reprezentat fenomenul social actual din Țara Oașului, fenomen ce se remarcă printr-o etalare a bogăției, ce se manifestă mai ales în costumul ceremonial și în palierul arhitectural. Expoziția pune față în față elemente identitare ale unor grupuri etnografice la care etalarea bogăției este consecință a dobândirii unei prosperități neatinsă de alte comunități.

Din zona Brașovului sunt evidențiate comunitățile de negustori sași și români (Șcheii Brașovului), precum și cele ale oierilor mocani și ale ceangăilor din zona Șaptesate. Din zona Sătmarului sunt prezentați șvabii și oșenii, două comunități care printr-o muncă susținută și nenumărate sacrificii, au reușit să devină proprietari de terenuri și să construiască gospodării și case impresionante. Din zona Careiului și din zona Hajdú-Bihar sunt descrise comunitățile de haiduci, comunități de păstori și militari care au dobândit privilegii și au mânat turme mari de vite spre zonele cu deficit alimentar din Europa Centrală.

Goana după prosperitate a presupus eforturi deosebite, realizate prin perseverență și în același timp, a stimulat inteligența și curajul la cote supraomenești. Inevitabil, goana după bogății a dus la acțiuni îndrăznețe aflate la limita realului, la experiențe neobișnuite trăite pe meleaguri îndepărtate, cu parfum exotic, dezvăluind încercări asemănătoare celor trăite de Ulise, arhetipul întreprinzătorului călător.

Vizitatorii expoziției vor constata cu surprindere că spiritul de inovație și de aventură ce a caracterizat omul modern, nu s-a manifestat doar pe mări și oceane. Același spirit de aventură a fost prezent și în interiorul continentului european, la zona de contact dintre „Occidentul rațional” și „Orientul fantastic”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.