BOR vrea să-l canonizeze pe Mihai Viteazul

Propunere venita din partea Bisericii Ortodoxe Române. Se vrea canonizarea lui Mihai Viteazul. Domnitorul a trecut și pe meleagurile satmarene. In 1601, Mihai Viteazul și-a așezat tabara lângă Moftinu Mic. Pentru mai multe detalii accesati următorul link: https://www.satmareanul.net/2011/03/03/in-1601-mihai-viteazul-si-a-asezat-tabara-langa-moftinu-mic/

La ceremonie, care s-a desfășurat la Mânăstirea Dealu, părintele mitropolit Nifon a evocat personalitatea primului mare unificator al românilor, subliniind că acesta a reușit să stăvilească puterea Imperiului Otoman și să ofere speranță tuturor creștinilor din Răsărit.

Viața sa duhovnicească, intensă și pilduitoare, plină de evlavie, eroismul faptelor sale de arme, marea sa contribuție la sprijinirea misiunii – pastorale a Bisericii noastre, precum și la apărarea Creștinățătii și a Europei în vremuri întunecate, îi conferă Voievodului Mihai Viteazul îndreptățirea de a fi făcute toate demersurile pentru canonizarea sa”, a spus ierarhul.

El a explicat că voievodul a sprijinit substanțial opera misionară a Ortodoxiei românești. „A ajutat în mod consistent pe românii din Transilvania, conferindu-le preoților ortodocși aceeași demnitate ca și a clericilor celorlalte confesiuni creștine.

Prima unire politică a românilor s-a făcut la 27 mai 1600, sub sceptrul lui Mihai Viteazul. Luptând să scape de dominația otomană, el a realizat că numai unirea tuturor românilor într-un stat puternic putea împlini acest scop.

Capul voievodului se află la Mănăstirea Dealu, lângă Târgoviște, ctitorie a Voievodului Radu cel Mare. Mănăstirea, care împlinește anul acesta 520 de ani, a fost restaurată între 2000 și 2008, la inițiativa și sub coordonarea Părintelui Mitropolit Nifon.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.