Fermele mici pot primi un sprijin nerambursabil de 15.000 de euro

Fermele mici pot beneficia, anul acesta, de un sprijin european nerambursabil de 15.000 de euro/fermă. Ghidul solicitantului, varianta consultativă, a fost publicat de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale pe site-ul oficial.

Potrivit Ghidului solicitantului 2021, varianta consultativă, submăsura 6.3 „Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici” are ca scop: îmbunătăţirea managementului exploataţiei agricole de mici dimensiuni, creşterea orientării către piaţă şi a veniturilor exploataţiilor agricole de mici dimensiuni.

Sprijinul va fi acordat sub formă de sumă forfetară pentru implementarea obiectivelor prevăzute în Planul de afaceri.

În cadrul acestei sesiuni, proiectele care vizează dezvoltarea fermelor din UAT-urile din zona montană vor beneficia de alocare financiară distinctă. Încadrarea exploatației într-un UAT din zona montană, se va marca în Cererea de finanțare și trebuie să corespundă cu înregistrarea în IACS – APIA (localităţile marcate cu abrevierea ANC-ZM), realizându-se conform Anexei nr. 15 „Lista UAT-urilor din zonele montane” la Ghidul solicitantului.

Sprijinul public nerambursabil se acordă pentru o perioadă de maximum 3 ani și este de 15.000 de euro, procentul de finanțare nerambursabilă fiind de 100%.

Sprijinul pentru dezvoltarea fermelor mici se va acorda sub formă de primă în două tranșe, astfel: 75% din cuantumul sprijinului la semnarea Deciziei de finanțare; 25% din cuantumul sprijinului se va acorda în funcţie de IMPLEMENTAREA CORECTĂ a Planului de afaceri, până la 31 decembrie 2025, fără a depăși trei ani de la semnarea Deciziei de finanțare.

Implementarea planului de afaceri și depunerea dosarului cererii tranșei a doua de plată se vor realiza până la data de 30 septembrie 2025, verificarea finală inclusiv ultima plată nu vor depaşi data de 31 decembrie 2025.

De suma forfetară de 15.000 de euro pot beneficia micile ferme din vegetal, exploatații pomicole, viticole, fermele din zootehnie și apicultorii.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.