Filmari in “satul dacic” de la Mediesu Aurit. Imagini inedite (Fotogalerie)

Situl arheologic de la Mediesu Aurit, locul în care au fost descoperite sute de cuptoare dacice, a devenit în aceste zile platou de filmare. Este vorba despre o pelicula realizata pentru Festivalul de Film TIFF Transilvania, însă în acest moment nu avem mai multe informații cu privire la acest demers.

Este o acțiune deosebita, o filmare pentru Festivalul de Film TIFF, pe care noi, Muzeul Judetean o gazduim aici la cuptoare cu mare bucurie. Suntem bucurosi ca cea mai buna locatie pentru a filma un moment dacic din Transilvania a fost găsită la noi. Marele proiect de a extinde aceasta locatie si de a o valorifica împreuna cu alte elemente descoperite în judet care apar, plus de a completa cercetările de aici de la Mediesu Aurit care încă nu-s finalizate și speram sa mai avem elemente importante pentru ca, dacă nu la fiecare campanie, dar tot la a doua campanie este ceva fantastic aicea” spune managerul Muzeului Judetean Satu Mare, dr. Liviu Marta.

Potrivit arheologului șef al Secției de Arheologie a Muzeului Judetean Satu Mare, dr. Robert Gindele, la Mediesu Aurit au fost descoperite pana în prezent peste 300 de cuptoare ai dacilor liberi.

Cumptoarele dacice în fiecare an aduc vești noi. Iată, aici acum se fac niște filmari pentru Festivalul de Film TIFF Transilvania. Progresam și cu partea stiintifica. Anul trecut am reușit sa masuram în continuare, crește și numărul cuptoarelor care în prezent a ajuns la peste 300 și nu se mai termina, așa ca mai avem un orizont larg pentru cercetare” spune Gindele.

Potrivit arheologului satmarean, peste 20 de piese descoperite aici la Mediesu Aurit vor fi prezentate într-o expozitie foarte importanta anul acesta la Madrid.

Cele mai multe piese despre dacii liberi o să provina de aici. Este o expozitie mare, de anvergura naționala care marcheaza legaturile diplomatice bune dintre Spania și Romania” a mai adaugat dr. Robert Gindele.

Primele cuptoare au fost descoperite în vara anului 1964 la marginea viei lui Dumitru Todincă, un sătean de prin partea locului, găsindu-se un fund de vas lucrat cu mâna, iar mai încolo arheologii au descoperit mai mute resturi de ceramică lucrate cu mâna şi la roata olarului. Apoi specialiştii au revenit în perioada 1995-1997 şi recent aducând cu ei şi noile tehnologii precum fotografierile aeriene respectiv tehnicile de prospecţiuni geomagnetice. Nu mică le-a fost mirarea când au dat peste alte aproximativ 200 de cuptoare de ars ceramică de a căror existenţă nu ştia nimeni.

Gindele, spune că „prin numărul mare de cuptoare şi stilul de construcţie al acestora, unic în Europa Centrală, situl depăşeşte valenţele istoriei naţionale şi oferă informaţii la nivel european”.

Dacii au dezvoltat o tehnologie unică de a confecţiona vase din ceramică. Acest meşteşug le-a adus prosperitate ducându-le faima până departe şi la celelate popoare din bazinul carpatic. Se poate afirma cu certitudine că locul a fost una dintre cele mai importante aşezări locuită de dacii liberi din Europa Centrală.

Foto drona: Sebastian Belbe
Foto: Andreea Ionetecu

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.