Stiati ca … despre Romania ?

Curiozitatile din Romania nu opresc sa ma mire. Sunt atatea locuri si lucruri neexplorate integral si nepromovate, incat parerea de rau este mare, pentru ca oamenii nu stiu cat de interesante sunt acestea.

Va prezentam o mica colectie de „stiati ca”-uri despre Romania care va vor face curiosi”

– stiati ca cea mai lunga pestera din Romania este, mai nou, Pestera Humpleu de langa Cluj si ca se pare ca i-a luat locul Pesterii Vantului din Bihor?

– stiati ca cea mai veche localitate din Romania, atestata in jurul anului 130 d.Hr. este Rosia Montana?

– stiati ca cel mai adanc lac din Romania, Lacul Zanoaga, are numai 29 metri adancime?

– stiati ca Romania are o mare poiana cu narcise si se gaseste in judetul Alba?

– stiati ca Romania are cea mai mare suprafata de padure naturala din Europa?

– stiati ca singura floare carnivora din Romania, numita „Roua cerului” se afla in Tinovul Mohos, judetul Harghita?

– stiati ca in Delta Dunarii exista paduri de nisip, precum cea din Padurea Letea?

– Statuia lui Decebal de la Orșova este cea mai înaltă sculptură în piatră din Europa. Aceasta are o înălțime de 55 de metri ?

– Salina Slănic este cea mai mare salină din Europa. Salina are o adâncime de 208 metri și de aici se escavează 2,9 milioane de metri cubi de sare ?

– România este prima ţară din lume cu producţie de petrol înregistrată statistic (1857), cu exploatări între văile râurilor Prahova şi Trotuş ?

– România este singura națiune care a dat lumii o sportiva ce a luat primul 10 plin din istoria gimnasticii ? Nota „10 perfect” a fost obţinută de Nadia Comăneci la Olimpiada de la Montreal, din iulie 1976.

– Românul Henri Coandă a inventat în 1910 motorul cu reacție ?

– Pe 21 decembrie 2008, Bucureștiul a fost locul unde au fost cei mai mulţi Moş Crăciuni au distribuit daruri simultan ? 3.939 de participanţi au participat la recordul omologat de Guiness Book.

– Singurul cuvânt din limba română care începe şi se termină cu litera „Δ este „înzăvorî” și înseamnă a împiedica intenționat mișcarea unei piese față de alta cu ajutorul unor mecanisme de închidere.

 

– Cel mai mare șarpe din tara noastră este balaurul dobrogean. Sunt exemplare care pot ajunge și la 2,5 metri

– Sfinxul din Munţii Bucegi are aceeaşi înălţime ca Sfinxul din Egipt, 8 metri

– Româna, limba oficială a României, este singura limba latină vorbită în estul Europei.

– Cascada Bâlea este cea mai mare cascadă în trepte din România, cu o cădere de 60 m.

– Cel mai înalt copac din Europa este un brad, care se găseşte în ţara noastră, în Valea Arţagului (unul din afluenţii Buzăului). Copacul are o înălţime de 60 de metri.

– În anul 1917, România a pus în circulație cea mai mică bancnotă din lume. Bancnota de 10 bani avea următoarele dimensiuni 2,75 x 3.80 cm.

– Conform specialiștilor în cartografie, centrul României se află la 30 de kilometri de Dealu Frumos, la ieşirea din Făgăraş spre Braşov. Coordonatele geografice sunt: 45 de grade şi 50 de minute latitudine nordică şi 24 de grade şi 59 de minute longitudine estică.

– Primul roman care a ajuns în America ar fi un preot din Transilvania aparținând Bisericii Greco-Ortodoxe. Se întâmpla în anul 1748, când preotul Samuilă Damian a plecat din Transilvania cu intenția de a face înconjurul lumii.

– Cel mai mare cires din Europa se află în Ardeal, mai exact în localitatea Petrești din județul Alba. Acesta are peste 20 de metri înălțime și o circumferință a coroanei de 50 de metri.

– Cea mai veche clădire din România este Biserica Calvaria de la Cluj-Mănăștur. Aceasta are mai mult de 1.000 de ani vechime.

– Un crater de pe Marte poartă numele românesc Oituz. Denumirea a fost dată la propunerea lui Radu Dan Căpitan, cercetător la The University of Western Ontario.

– Cuvintele „Dor” şi „Doină” nu pot fi traduse cu exactitate în nicio altă limbă de pe Pământ.

– Munţii Carpaţi reprezintă al doilea cel mai lung lanţ muntos din Europa. 51% din lanțul muntos al Carpaților se află pe teritoriul României.

Poezia „Luceafarul”, scrisă de Mihai Eminescu, a intrat în Cartea Recordurilor ca fiind „cel mai lung poem de dragoste”. Poezia are 98 de strofe.

– Marea Neagră este una din cele mai noi mări ale planetei alături de Marea Caspică și Marea Mediterană. Toate s-au format în perioada Mezozoică.

– Lacul Sfânta Ana este singurul lac vulcanic din România și din Europa.

– Primul român care a băut cafea a fost logofătul lui Bogdan Chiorul, fiul și urmașul la tron al lui Ștefan ce Mare, Ion Tăutu. Acesta a fost trimis în anul 1504 la Constantinopol, unde a degustat faimoasa băutură.

– Primul film sonor integral românesc s-a turnat în anul 1935 și s-a numit „Bing Bang”.

– Oraşul Constanţa, cunoscut în latină ca Tomis Constantiana, împreună cu regiunea din jur, este cel mai vechi oraş de pe teritoriul României. Prima atestare datează din anul 657 î de Hr.

– Cel mai mic oraș din România este Băile Tușnad. Acesta are o populație de doar 1.641 de locuitori.

– Peştera de la Mânzăleşti (Subcarpaţii Buzăului) este cea mai mare peşteră din sare din Europa şi a doua în lume, cu o lungime de 1.337 metri.

– Biserica de lemn a Mănăstirii Săpânța-Peri este cea mai înaltă biserică de lemn din lume.

– Strada Sforii din Brașov este cea de a treia cea mai îngustă stradă a Europei. Pe primul loc se află Spreuerhofstraße din Germania și Parliament Street din Marea Britanie.

– Cel mai vechi cuptor de topit metale din lumea a fost descoperit pe teritoriul țării noastre, la Câmpeni. Arheologii susțin că acesta are o vechime de aproximativ 8.000 de ani.

– Muzeul Astra din Sibiu este al doilea cel mai mare muzeu în aer liber din Europa și se întinde pe o suprafață de 96 de hectare.

– Cea mai veche inscripție din lume a fost descoperită de arheologi pe șantierul autostrăzii Sibiu-Orăștie pe 31 octombrie 2012. Aceasta ar putea dovedi existența scrisului încă din neoliticul timpuriu (cca. 6600 – 5500 î.Hr.).

– România este singura țară de pe „Bătrânul Continent” unde bancnotele aflate în circulație sunt din plastic;

= Limba română este singura limbă europeană în care se poate face o propoziție completă, formată din cinci cuvinte ce conțin doar vocale: de exemplu „Oaia aia e a ei”

– Cea mai veche civilizație din Europa este considerată Civilizația Cucuteni din județul Iași.

– Medicul Ilarie Mitrea este considerat primul român care a ajuns în Australia. Acesta ajungea la Antipozi în anul 1865.

– Anastase Dragomir este românul care a inventat scaunul ejectabil cu ajutorul căruia piloții se catapultează în situații de urgență.

– Teatrul din Oravița, construit în anul 1817, a fost primul teatru din Europa iluminat cu lămpi de acetilenă.

– Cel mai mare ghețar subteran din România, cu un volum de 80.000 m³ se află în adâncul Peşterii Scărişoara (jud. Alba).

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.