„Regele” suedez al eolienelor, pregătește două parcuri solare în judetul Satu Mare

Două firme din Constanța controlate de omul de afaceri suedez rezident în Monaco Emanuel Muntmark, deținătorul Monsson Group, supranumit „regele eolienelor”, au în pregătire tot atâtea proiecte de construire de parcuri fotovoltaice în Satu Mare.

Una dintre acestea, Camre Energy SRL, a obținut recent și aviz tehnic de racordare (ATR) din partea operatorului sistemului energetic național Transelectrica pentru proiectul unui parc fotovoltaic cu putere instalată de peste 67 MW în intravilanul municipiului Satu Mare, pe o suprafață de peste 85 de hectare dintr-o zonă cu curți și terenuri agricole. Firma estimează că unitatea de producție va fi pusă în funcțiune anul viitor.

Cealaltă firmă, Sunwind Energy SRL, vrea să construiască o centrală solară de 20 MW în comuna Botiz din județul Satu Mare, pe terenuri agricole în suprafață totală de peste 28 de hectare aparținând parohiilor greco-catolică și reformată din localitate, cu dare în folosință estimată tot pentru 2022.

Valoarea totală estimată a investițiilor necesare pentru construirea celor două parcuri solare se ridică la peste 46 milioane euro.

Emanuel Muntmark deține câte 99% din capital la ambele companii dezvoltatoare, asociat minoritar și administrator la ele fiind colaboratorul lui Muntmark și de la alte proiecte, Cătălin Mrejeru.

Grupul Monsson are activități în 14 state din Europa, Asia, America de Nord și Noua Zeelandă, dispunând de capacități de producție de energie regenerabilă de 2.100 MW.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.