Tinerii din medii defavorizate, ajutați să-și găsească un loc de munca

Laboro” – un portal web creat pentru a facilita accesul pe piața muncii a tinerilor din județul Satu Mare (România) și Szabolcs-Szatmár-Bereg (Ungaria), în special pentru persoane care provin dintr-un mediu social mai puțin avantajos.

Laboro.ro va fi un portal de job-uri în limba română și maghiară și face parte integrantă din proiectul „HEY!” al Asociației AGES din Satu Mare, care a debutat în cursul anului 2019.

Prin proiectul HEY!, Asociația AGES oferă tinerilor cu vârste cuprinse între 17 și 35 de ani, proveniți din medii sociale defavorizate, sprijin și cadrul necesar pentru găsirea unui loc de muncă potrivit nevoilor, posibilităților și pregătirilor profesionale ale acestora.

Ideea proiectului s-a născut în urma identificării nevoilor tinerilor care se află în căutarea unui loc de muncă potrivit, respectiv ale angajatorilor care caută forță de muncă disponibilă. Lucrând de-a lungul timpului în diverse proiecte sociale – inclusiv pentru tineri- am ajuns la concluzia că, din nefericire, mulți întâmpină probleme privind integrarea pe piața muncii. Aceste probleme pot fi de natură profesională (nu dispun de pregătire/calificare adecvată) sau de natură personală (nu sunt disponibili pentru deplasare, nu accesează surse relevante de informare, nu vorbesc bine limba română, etc).

În același timp, firmele sătmărene care ar face angajări se confruntă cu problema resurselor umane insuficiente sau slab pregătite, fiind nevoite să apeleze la diferite tactici și tehnici cum ar fi oferta unor cursuri de calificare la locul de muncă pentru cei necalificați dar dornici să lucreze, sau transport gratuit în tot județul pentru a preîntâmpina problema refuzului de a se angaja pe motiv de imposibilitate de deplasare.

Ei bine, acestea sunt doar câteva dintre problemele întâmpinate care ne-au inspirat să începem proiectul HEY! și să lansăm acum inițiativa ”Laboro”, oferind astfel spațiu și cadru interactiv tinerilor și firmelor sătmărene să se întâlnească și să colaboreze”, afirmă managerul de proiect, Csengeri Zsolt – președintele Asociației AGES.

Grupul țintă vizat de proiectul HEY!, sunt persoane care se confruntă cu cel puțin una dintre următoarele situații:

– provin din mediul rural sau din orașe mici

– au cel mult 8 clase

– provin dintr-o familie cu cel puțin 3 copii

– sunt părinți tineri, care își cresc singuri copiii

– provin din comunități de romi

– nu sunt vorbitori ai limbii române sau au dificultăți de exprimare în limba română.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.