… în judetul Satu Mare avem o mlaștina care se intinde pe o suprafața de 10 hectare, fiind considerată ca fiind arie naturala de interes național. Este vorba despre Mlastina Vermes situata în vestul județului Satu Mare, în apropierea graniței cu Ungaria, la 58 km de reședința de județ (în Câmpia nisipoasă a Nirului).
Se poate ajunge în zona de pe soseaua națională Satu Mare – Oradea (DN19), virare spre dreapta din localitatea Petrești pe drumul județean asfaltat până la Sanislău (DJ47), de unde un drum de țară (3,6 km) duce spre acest sit (în direcția Scărișoara).
Vermeșul este o mlaștină, constând dintr-un relief nisipos puțin mai înalt, modelat de vânt, ca dune și interdune. În sectoarele mai coborâte ale interdunelor s-a format o rețea discontinuă de terenuri înmlăștinite. Este cea mai întinsă și complexă mlaștină eutrofă din Câmpia Nirului (10 ha), dar, cu câteva decenii în urmă, avea o suprafață mult mai mare (60 ha). După asanarea terenurilor marginale cu exces de umiditate, zonele mlăștinoase s-au restrâns, iar cele băltoase, acoperite cu vegetație plutitoare, au dispărut. Mlaștina Vermeș a fost sincronă cu marea mlaștină a Europei Centrale, Mlaștina Ecedea, desecată în perioada 1895-1898.
În prezent are o vegetație bogată în specii, iar înainte de desecarea zonei a constituit o remarcabilă stațiune de cuibărit și de pasaj pentru păsări. În flora Mlaștinii Vermeș s-au identificat peste 150 de specii.