S-au plantat 5 hectare de pădure pe dunele de nisip de la Foieni

Fundația „Pădurea de Mâine” continuă și în 2021 regenerarea pădurii de stejar pedunculat de pe dunele de nisip de la Foieni. În total, în 2020 și 2021 au fost plantate aproape 8 hectare de teren, iar lucrările au mai inclus amenajări, curățiri și sisteme de irigații.

Situl Natura 2000 RONPA0694 de la Foieni, parte din Câmpia Nirului (Câmpia de Vest), are o valoare de conservare ridicată, de interes botanic și faunistic. Vegetația adaptată temperaturii ridicate (nisipurile depășesc vara 35 °C) și uscăciunii extreme este reprezentată prin unele specii endemice și altele rare în țara noastră. Pădurile de stejar pedunculat completează vegetația erbacee și formează habitate pentru specii de animale mai puțin adaptate condițiilor extreme din zonă.

Pădurile de stejar din zonă au fost afectate de uscare în masă. Au fost efectuate lucrări de reîmpădurire în perioada 2007-2013, dar este nevoie de refacerea completă a unor plantații și de completări cu puieți în unele locuri. În total, în 2021 au fost plantați 25.000 puieți de stejar pe 5 hectare de teren.

Mă bucur că ne putem întoarce cu Pădurea de Mâine pentru a doua oară în județul Satu Mare,” a declarat Ionuț Apostol, directorul executiv al Fundației. „Ajutăm la refacerea unei păduri de stejar dintr-o arie protejată, în condiții locale dificile, și sper că eforturile Ocolului Silvic Asociația Salcâmul Ciumești vor fi răsplătite prin reușita reîmpăduririi”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.