Opinia unei satmarence despre … Satu Mare: „Tot centrul are un aspect dezolant si asta nu din cauza santierului

Prima zi fără masca în aer liber a lăsat nu doar impresii plăcute ci și unele mai dezolante cu privire la aspectul municipiului Satu Mare. După atâta amar de luni de izolare, centrul orasului are „un aspect dezolant”, fiind parca un loc lipsit de viața, acesta fiind și motivul pentru care „tineretul se autoexileaza la Cluj!”, este părerea unei satmarence care a și făcut o descriere pe Facebook ai primelor impresii pe care i le-a lasat municipiul resedinta de judet, azi, în prima zi fără masca.

ZIUA FARA MASCA IN AER LIBER a adus pe strazile orasului oamenii care, de luni bune nu mai ieseau din casa doar pentru cumparaturi stricte si plata facturilor. Ne-am lipit de ecranele televizoarelor care ne indobitoceau si mai tare. Astazi dupa luni bune am revazut Centrul „Nou” al orasului care se pare ca intr-adevar va avea o fata noua.

M-am preumblat printre mormanele de nisip unde un motan jigarit trona fericit pentru ca in sfarsit putea sa se usureze cat il tineau muschii. Tot centrul are un aspect dezolant si asta nu din cauza santierului. Faptul ca se face ceva, nu poate decat sa-mi provoace bucurie si chiar daca, cu toate insistentele oamenilor care doresc sa pastreze valoarea istorica a proiectelor lui Porumbescu, nu s-a intamplat nimic, totusi se face ceva, totusi se repara si se reinnoieste.

Mi-am continuat pasii pe caldaramul plin de gainatz, sau mai degraba porumbatz, ca in afara de excrementele porumbeilor si prezenta lor efectiva, altceva nu prea ti-e dat sa vezi. Cum de luni bune nu am mai vazut „Somesul”, decat pentru rezolvarea unor acte la Biroul Primariei, am intrat de curiozitate. Magazinul Universal mi s-a parut si mai deplorabil decat tot centrul la un loc. Se pare ca se reinnoieste, putinele magazine care au mai ramas in el au fost inconjurate de pereti de sticla si arata ca niste acvarii, creindu-mi senzatia de sufocare, de constrangere, de limitare. Cu un puternic sentiment de claustrofobie m-am plimbat printre acvarii, contempland marfa care si astazi imi mai aduce aminte de vechile consignatii pe care, dupa Revolutie le luam cu asalt. De parca timpul s-ar fi oprit cu desavarsire si un ciudat sentiment de deznadejde m-a apucat, incercand sa ma agat de imaginea centrelor comerciale din occident, unde totul te imbie la cumparare.

Am iesit din cladire cu viteza avand senzatia ca ma sufoc. Eu vreau sa vad orasul cu frumusetea lui, aceea care ma facea in copilarie sa tanjesc la el, cand in vacante ma aflam la mii de kilometri. Vreau sa simt ca si-a pastrat vraja cocheta din trecut si stralucirea unui mic giuvaer de la granita cum fusese odata. Si tot mai sper, poate cu asta voi ramane, caci doar speranta moare ultima, in timp ce tineretul se autoexileaza la Cluj !” este postarea fcuta de o satmareanca pe Facebook.

Un Comentariu la "Opinia unei satmarence despre … Satu Mare: „Tot centrul are un aspect dezolant si asta nu din cauza santierului"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.