Caravana medicala pentru depistarea tuberculozei, prezenta in judet (Foto)

10 comune sătmărene beneficiază de serviciile gratuite ale caravanei medicale de sănătate a plămânilor, Screening TB – depistarea activă a tuberculozei.

Supur, Socond, Viile Satu Mare, Vetiș, Dorolț, Lazuri, Apa, Bixad, Calinești Oaș si Tarna Mare sunt comunele din județul Satu Mare care beneficiză de serviciile caravanei de depistare activă a tuberculozei, începând din 4 mai.

Este vorba despre accesul gratuit la serviciile medicale puse la dispoziție de cabinetul medical mobil dotat cu personal, aparatură de radiologie și diagnostic molecular rapid – cea mai avansată metodă de identificare a infecției cu bacilul tuberculozei – precum și un program de inteligență artificială care ajută la depistarea tuberculozei dar și a altor patologii pulmonare.

Timp de aproximativ două luni caravana mobilă se va afla în județul Satu Mare, în zonele rurale cu cel mai mare număr de pacienți diagnosticați cu tuberculoză, asigurând astfel accesul populației la servicii de sănătate de specialitate pentru identificarea precoce a acestei boli. Caravana se va deplasa din comună în comună până la 30 iunie pentru ca localnicii să poată avea acces cât mai ușor, aproape de domiciliu, la aceste servicii medicale extrem de deficitare în condițiile impuse de criza sanitară prin care trecem.

Incepând de marți, 4 mai, caravana Screening TB se află în comuna Supur, apoi la Socond, Viile Satu Mare, în fiecare zi începând cu ora 09.00. Programul caravanei e disponibil în timp real pe contul de facebook Screening TB Romania.

Caravana de depistare activă a tuberculozei face parte din cel mai mare proiect de depistare activă a TBC derulat de România în ultimii 30 de ani. Este un proiect finanțat din fonduri europene prin programul POCU și este implementat la nivel național de către Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta, București cu sprijinul Ministerului Sănătății. Județul Satu Mare este al unsprezecelea județ care întră în acest proiect.

În judeţul Satu Mare activităţile de informare şi mobilizare a comunităţii sunt realizate de Fundaţia Romanian Angel Appeal din Bucureşti (www.raa.ro), partener al Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta în acest proiect, cu sprijinul autorităţilor locale, a rețelei de asistență medicală comunitară, prin implicarea echipelor comunitare integrate (asistenți medicali comunitari, mediatori sanitari, asistenți sociali) și a medicilor de familie, proiectul beneficiind de suportul Direcției de Sănătate Publică Satu Mare și al reprezentanților locali ai Programului Național de Prevenire, Supraveghere și Control al Tuberculozei (PNPSCT). Mai multe informații despre ce este tuberculoza și proiectul de screening găsiți și pe site-ul www.screeningtb.ro.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.