„Cetera-i lumina me…” – PETRE ZELE – Un oșan de poveste

Ceterașul Petre Zele a trecut la Domnul acum un an, de Paști. Născut la Boinești, în 1954, el a devenit, încă din tinerețe, o figură emblematică a Țării Oașului.

Numeroasele sale apariții publice în postura de muzicant, precum și anumite elemente ale biografiei lui Petre Zele, la care se adaugă repertoriul și stilul său inconfundabil de interpretare au făcut ca, în timp, el să devină ceea ce s-ar putea numi „un oșan de poveste”. Acest fapt este susținut și de numeroasele narațiuni ce fac referire la el – unele dintre acestea devenind chiar mitizate – care mai pot fi auzite încă, mai ales în comunitățile din Țara Oașului.

Evenimentul ce va avea loc joi, pe data de 6 mai, începând cu ora 14.00, la Muzeul de Artă, în Satu Mare nu se dorește a fi doar o simplă comemorare.

Pe lângă filmul comemorativ și parastasul ce va avea loc în curte, se va organiza și o expoziție cu diverse obiecte ale vestitului ceteraș. De asemenea, antropologul Răzvan Roșu va vorbi despre specificitățile pe care cercetarea unui astfel de personaj complex le impune, dar va face și o analiză succintă a muzicii oșenești interpretate de Petre Zele.

În partea finală a evenimentului, copiii celui comemorat, Petrică și Ionuț Zele, alături de alți membri ai familiei vor susține un moment de muzică tradițională.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.