Turisti ramasi blocati in Muntii Oasului. Au intervenit salvamontistii (Foto)

Pentru salvamontiștii satmareni, week-end-ul și intervenția au devenit o normalitate, odată cu sosirea primăverii și creșterea fluxului de turiști, atrași de provocările și frumusețile muntelui.

Intervenția de azi noapte a fost solicitată la 10.55 prin SNUAU 112, și a constat în recuperarea și aducerea în siguranță la baza muntelui a unor turiști rămași blocați în zona mlaștinilor oligotrofe, denumite generic, Tinoavele din Munții Oaș. Localizarea celor două persoane a fost făcută de STS România și transmisă către SPJ Salvamont, lucru care a ușurat enorm munca salvatorilor, care au intervenit în condiții dificile, pentru recuperarea persoanelor și a ATV.lui, în întunericul nopții sub o ploaie torențială care s-a transformat la final într-o furtună violentă.

Ajungerea la blocajul din tinov, s-a datorat încercării de părăsire a potecii marcate, pentru a evita ravenele create de exploatarea forestieră în curs. SPJ Salvamont a contactat factorii silvici responsabili de supravegherea exploatării forestiere și s-au primit asigurările necesare pentru aducerea la starea inițială a zonei afectate, după finalizarea lucrărilor de exploatare. Datorită experienței pilotului ATV, traversarea tinovului s-a făcut gradual, în cazul abordării în viteză, putându-se ajunge la accidente grave, prin aruncarea de pe ATV. Acțiunea a fost finalizată la ora 01.15 a zilei de duminică ,02.05.2021, cu toții fiind ajunși în siguranță la Refugiul Salvamont Luna Șes, chiar în momentul în care natura dezlănțuise prima furtună violentă a acestei primăveri.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.