Proiectul „Scoala din gradina” a ajuns la final

Timp de șase luni, 48 de copii împreună cu familiile lor, din două comunități marginalizate din Satu Mare și Baia Mare, au participat la programul de educație pentru un stil de viață sănătos atât prin activități de grădinărit cât și prin activități educaționale și de informare, menite să îmbunătățească condițiile de trai ale acestora.

Este vorba despre proiectul Școala din grădină” realizat de către Asociația Stea împreună cu Pirita Children Baia Mare, care a avut scopul de a le dezvolta acestor familii aflate în impas abilitățile-cheie prin care să-și crească, prin propriile forțe, calitatea vieții.

Temele abordate precum nutriție, somn, igienă, mișcare sănătoasă, program zilnic echilibrat și minte sănătoasă în corp sănătos, dar și prevenirea consumului de substanțe nocive prin informare și conștientizare cu privire la efectele și riscurile asupra sănătății au dus la creșterea interesului acestor familii pentru un program zilnic de viață echilibrat, pentru asigurarea unui regim alimentar mai sănătos, îmbunătățirea calității somnului copiilor, s.a.m.d.

De asemenea, prin crearea unei sere de către partenerul din Baia Mare respectiv a unei grădini pentru copii în curtea Asociației Stea și prin exemplul copiilor care au participat la activitățile de grădinărit, interesul în comunități pentru agricultură a crescut, câțiva dintre părinți reușind chiar să-și încropească în vecinătatea locuințelor câte o mică grădină de legume. Unul dintre cele mai valoroase instrumente pedagogice create în cadrul acestui proiect, rezultatul excelentei colaborări dintre echipele sătmărene și băimărene formate din asistenți sociali, cadre didactice și voluntari animatori socio-educativi, este “Cartea mea de grădinar!”, un jurnal de activități practice destinat copiilor, care îi ghidează pas cu pas în aventura de a deveni mici grădinari.

Și pentru că școala este factorul principal în educație, 6 cadre didactice ale copiilor din grupul-țintă au fost implicate în găsirea de soluții pentru a încuraja un stil de viață sănătos în mediul școlar, prin sesiuni online cu echipele din proiect.

Multumim Centrului de Prevenire, Evaluare, Consiliere Antidrog Satu Mare pentru sprijinul acordat în realizarea de activităților de informare și prevenire cu copiii și părinții și celor 12 voluntari din Satu Mare și Baia Mare, experți în diferite domenii, care au condus activitățile comune realizate bilunar cu copiii de la Sătmărel și Pirita. Acestea au fost adevărate oportunități de creștere pentru toți participanții, prin activități practice și multe interacțiuni pozitive.

Pentru a crea o sinapsă este nevoie de 21 de zile de repetare a unui obicei. Pentru a dezvolta obiceiurile sănătoase la copiii și familiile lor din cadrul acestui proiect, timp de șase luni am muncit intensiv pentru ca acestea să le fie bine întipărite în rutina zilnică. Activitățile de grădinărit le asociez mereu cu stările emoționale ale copiilor și adulților, fie ele negative sau pozitive: dacă copiii vin supărați sau nervoși la centru, grădinăritul îi relaxează; dacă stima de sine este scăzută, culegerea roadelor sau plantele care cresc armonios le dă încredere în forțele proprii. A fost un proiect valoros pentru dezvoltarea personală a copiilor dar și pentru adoptarea unui stil de viață sănătos!” – Mirela Molnar, asistent social, responsabil terapie prin horticultură la Asociația Stea.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.