Ce au căutat vikingii pe meleagurile Satmarene ? Si-au lasat “amprenta” pe un sirag de margele (Foto)

Ce au căutat „razboinicii lui Thor” pe meleagurile noastre ? Știm ca zona actualelor meleaguri satmarene a constituit un fel de „coridor” de trecere pentru multe neamuri de popoare migratoare, care și-au tăiat cale prin aceste tinuturi, în drumul lor spre apus.

Cert este ca, simbolul zeului nordic, a fost descoperit pe un sirag de margele, scoasa la lumina zilei de către arheologi, în timpul sapaturilor cand s-a construit centura Careiului. Siragul de margele a putut fi admirat de satmareni și în cadrul unei expozitii deschise în 2016, la Muzeul Judetean.

Arheologul Robert Gindele, spune că șiragul de mărgele face parte dintr-o „trusă magică” ce conține simbolul zeului Thor și care poate fi întâlnit doar la vikingi. Trusa a fost descoperită în timpul săpăturilor arheologice efectuate la Centura municipiului Carei. Tot atunci, arheologii au găsit și un fragment ceramic pe care sunt inscripționate semne pseudo-runice. Este inedit faptul că în toată Europa de Est au fost descoperite doar zece astfel de inscripții, iar una în județul Satu Mare !

Este o trusă magică cu simbolul zeului Thor, pe care le întâlneam până acum doar la vikingi. Un fragment ceramic banal pe care nici nu l-am observat când l-am descoperit, fiind nespălat, murdar, care are o inscripție pseudo-runică care imită semnele runice care pentru zona noastră reprezintă o descoperire excepțională. Sunt zece astfel de inscripții în toată Europa de Est”, spune arheologul Robert Gindele.

Specialistul Muzeului Județean mai precizeaza ca, în urma sapaturilor de la centua au fost descoperite 28 de morminte, gepidice. Se pare ca in zona Careiului mai sunt și alte sute, poate mii de locuri de veci aparținând acestui popor, care așteaptă să fie descoperite.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.