Stiati ca …

Una dintre cele mai mari și importante morminte celtice cunoscute în Romania, se afla în judetul Satu Mare ? Și ca acesta este locul in care arheologul dr. Janos Nemeti a descoperit o spada cu ornamentatii deosebite, obiectul fiind unic în Europa ? Spada a fost admirata și în cadrul Expozitiei Mondiale de la Venetia (1991), eveniment dedicat în exclusivitate civilizației celtice.

Povestea acestei spade este una remarcabilă, însă a fost ascunsă iniţial în interiorul piesei, iar apoi a rămas „îngropată” între coperțile unor lucrări de specialitate. În 1991 spada a fost restaurată pentru a fi expusă în cadrul Expoziției Mondiale de la Veneția, un eveniment dedicat civilizației celtice.

Spada provine dintr-unul din mormintele necropolei celtice din Pişcolt situată pe duna de nisip de lângă ruinele fostului CAP din localitate. De altfel, locul, cercetat în anii 70 de către dr. Janos Nemeti, constituie cel mai mare și mai important monument celtic cunoscut în România.

Această spadă se remarcă în primul rând prin decorul ce îi împodobeşte teaca, reprezentând motive vegetale stilizate, realizate cu un simț artistic și cu o minuțiozitate desăvârșite. Astfel de motive decorative şi simbolice erau frecvent utilizate în arta celtică din secolele IV-II î.Hr., fiind utilizate pe spaţii europene largi, din Franţa până în Transilvania şi chiar mai departe în zona nord-balcanică. .

În anul 1991 spada a fost restaurată pentru a fi expusă în cadru Expoziţiei Mondiale de la Veneţia, dedicată civilizaţiei celtice. Pentru această grandioasă expoziţie au fost selectate cele mai reprezentative obiecte ce puteau evoca diferitele aspecte ale civilizaţiei celtice. În cursul procesului de restaurare, cercetătorul A. Rapin a constatat că placa de tablă ajurată de pe teacă a fost aplicată peste un decor mai vechi. Acesta a fost realizat prin figurarea pe partea superioară a tecii a doi dragoni (grifoni), prezentaţi cu trup de şarpe şi cap de animal de pradă cu botul larg deschis.

Desene de dragoni similari acelora de pe spada de la Pişcolt se întâlnesc pe tecile spadelor de pe o arie largă, din vestul Europei până în Transilvania. De aceea unii savanţi au interpretat acest simbol ca fiind un soi de emblemă, „insignă”, a unei confrerii războinice difuzată de-a lungul Europei în perioada de expansiune a acestei comunităţi pe parcursul secolelor IV-III î.Hr. Acelaşi restaurator francez a observat că şi acest decor s-a suprapus peste un altul mai vechi, din care se mai păstrează unele elemente vegetale.

Savantul roman Aurel Rustoiu, este de părere că reînoirea succesivă a ornamentaţiei demostrează faptul că spada de la Pişcolt a fost folosită pe parcursul mai multor generaţii.

Care este însemnătatea istorică a spadei de la Pişcolt ? Specialiștii spun că prin această reînoire succesivă a decorului, spada ne oferă informații cu privire la credinţele celţilor dar şi la unele mecanisme sociale ce guvernau comunităţile acestora.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.