Proiect de lege. Polițiștii locali îi vor putea amenda pe șoferii care refuză să se legitimeze

Poliția Locala va putea da amenzi proprietarilor de mașini care, în anumite situații, dacă refuză să se legitimeze. Proiectul de lege a fost depus la Senat la sfârșitul acestei săptămâni.

Potrivit propunerii legislative, Legea Poliției Locale nr. 155/2010 ar urma să se modifice în sensul că polițiștilor locali li s-ar putea permite să aplice sancțiuni contravenționale în situația în care aceștia cer, fără succes, să afle de la proprietarii mașinilor cui au împrumutat autovehiculele respective.

Totodată, polițiștii locali îi vor putea sancționa contravențional pe șoferii care opresc, staționează sau parchează neregulamentar și care refuză să se legitimeze. Aceștia vor avea dreptul să dea amenzi  și șoferilor care încarcă normele legale privind accesul interzis, putând dispune inclusiv măsuri de ridicare a mașinilor parcate neregulamentar.

Înalta Curte de Casație și Justișie a decis în anul 2017 că doar polițiștii rutieri pot avea această atribuție.

Pentru ca noul proiect să fie aplicat, trebuie să treacă de ambele Camere ale Parlamentului, iar mai apoi, legea să fie promulgată și publicată în Monitorul Oficial.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.