Un satmarean a dat statul în judecată: „Am băgat tot sufletul, toată speranța mea”

Un satmarean care muncește de ani de zile în Germania se judecă de trei ani cu instituțiile statului de la noi. Bărbatul și-a investit toate economiile într-o afacere construită în curtea familiei sale, dar s-a trezit cu mari bătăi de cap din cauza birocrației.

Statul i-a solicitat un plan urbanistic de detaliu, fără ca acesta să fie necesar. Din această cauză, antreprenorul a dat în judecată Primăria din comuna natală, Prefectura și Consiliul Județean Satu Mare.

Am băgat tot sufletul, toată speranța mea, toți banii mei. Puteam să investesc în altă parte” spune Marius Filip.

Marius Filip muncește în Germania din 2013. Acum câțiva ani a început construcția unui atelier auto în curtea părinților săi din comuna Cămin. In momentul în care a pregătit dosarul pentru eliberarea autorizației de funcționare, de la Primărie i s-au solicitat documente peste documente.

Am depus dosarul pentru autorizația de funcționare a firmei și doamna secretară a considerat că nu este de ajuns ca firma să fie pe anexă gospodărească. Mi-a spus ca trebuie să facem schimbare de destinație pentru așa ceva și să trecem la atelier auto” spune Filip.

Tânărul a făcut și schimbare de destinație, după care i s-a cerut plan urbanistic de detaliu. Într-un final a dat statul în judecată.

În primă instanță la Satu Mare am câștigat procesul, eu am cerut numai daune materiale”, spune reclamantul.

Aici este o eroare în sentința de fond, deoarece tribunalul menționează că există PUZ, ceea ce nu există. Deci acolo s-a făcut o expertiză în care s-au strecurat niște greșeli. Această zonă este reglementată exclusiv de PUG și de PUD. Consiliul Județean a făcut recurs. Cauza a ajuns la Curtea de Apel Oradea, de acolo a fost retrimisă Tribunalului din Satu Mare. În acest moment procesul este încă pe rolAcest cetățean își cheltuie banii, nu înțeleg ce dorește. Investiția s-a realizat respectând legislația, comuna Cămin având un Plan Urbanistic General în care scrie negru pe alb că în zonele de locuință nu se pot înființa entități economice nou construite ori cu Plan Urbanistic în Detaliu ori la marginea comunei”, a declarat pentru Digi 24, președintele Consiliului Judetean Satu Mare, Pataki Csaba.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.