Se întâmpla la Satu Mare ! Un mort a primit somatie să se dezgroape !

În asemenea cazuri este loc sa exclamam: „Somnul mintii !”. Nu exista ratiune și logica în ceea ce i se întâmpla satmareanului Cosmin Muresan. Deși mama acestuia este decedata, doamna în cauza a primit o somatie de la Administratia Domeniului Public Satu Mare sa elibereze spațiul funerar. Mai pe romaneste, i se cere unui mort să se dezgroape și să facă curățenie în urma lui.

Iată mesajul lui Cosmin Muresan:

Am primit ieri o scrisoare pe numele mamei, in care i se cere ca in termen de 90 de zile sa indeparteze elementele funerare si sa elibereze spatiul funerar din cimitirul in care sunt ingropati ea, tata, bunica si strabunica mea. Prin urmare, i se cere unui mort sa se dezgroape si sa faca si curatenie in urma lui.

Dimineata am fost la administratia cimitirului. Nu voi detalia conversatia avuta. E mult prea dureros de explicat ce sentimente poti trai cand ti se spune ca „daca in 90 de zile nu se solutioneaza situatia, vor fi oricum deshumati si pusi in groapa comuna”. E inuman. Este lipsit de empatie. Este ilogic.

Multumesc, Statule Roman! Multumesc, domnule Cristian Voda Bozai, director general al Administratiei Domeniului Public! Va multumesc ca dati dovada de inumanitate, de lipsa de empatie si de o foarte mare nesimtire! Va multumesc pentru ca mi-ati obiectificat parintii, asa cum cu siguranta, ati facut cu decedatii altor oameni! Locul acela de veci nu este o cutie de valori din care sa scoti obiectele, sa le muti in alta parte. Pentru mine, locul acela de veci, este biserica mea, este locul in care imi pot intalni spiritual parintii, este spatiul in care pot sa imi plang in liniste durerea.

Va multumesc ca ati reusit sa faceti dintr-un spatiu al reculegerii si al regasirii, un imens kkt! Va multumesc ca ati reusit sa ne demonstrati ca in tara asta, nici macar mort nu mai ai nici o valoare, mai ales daca apartii generatiei care a facut pionieratul in democratia de care va bateti joc astazi. Nu este corect sa procedati la „curatenia de primavara” intr-un an in care granitele sunt inchise si oamenii care locuiesc in strainatate nu se pot deplasa ca sa va umple voua buzunarele. Surpriza lor va fi cu atat mai mare cu cat vor descoperi la revenirea in tara ca pe tatal decedat il cheama, de fapt, Florica Popescu.

Am o singura intrebare, pe care i-o adresez domnului director in mod public (si de la care nu voi primi nici un raspuns, urmand modelul primarului): cu respect va intreb: cum e ma-ta?

P.S. Exista o solutie de rezolvare a acestei situatii care, inevitabil, costa. Dar la care nu am primit un raspuns clar la ce inseamna „taxe auxiliare”.

P.S.2 La 3 morminte distanta de ai mei, dimineata era scoasa lespedea de piatra si se sapa inauntru. Just saying…

Sunt lipsit de reactie in aceste momente. Nu sunt nici suparat, nici furios, nici scarbit. Sunt… interzis. Dar stiu cu siguranta si las ca responsabilitate urmasilor si prietenilor apropiati: cand voi muri, va rog sa ma incinerati si sa ma aruncati in Marea Neagra. Nu doresc sa fiu inmormantat. Oricum, nu e loc”, este mesajul satmareanului Cosmin Muresan.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.