Serinus Energy pregătește forarea celei de-a cincea sonde la Satu Mare

Compania poloneză de petrol și gaze Serinus Energy, a obținut venituri de aproape 17 milioane de dolari în România anul trecut, în creștere cu 11% față de anul precedent, în urma punerii în funcțiune a unei noi sonde la Moftin, în județul Satu Mare.

Producția de gaze a crescut cu peste 86%, până la un volum echivalent cu 1.788 barili de petrol (boe) pe zi, de la 961 boe/zi în 2019. Serinus exploatează, prin intermediul subsidiarei Serinus Energy România (fosta Winstar Satu Mare), perimetrul de hidrocarburi Satu Mare, unde a identificat rezerve recuperabile de aproximativ 510 milioane metri cubi de gaze naturale, echivalentul a circa 4% din consumul anual al României.

Compania operează în prezent trei sonde de gaze la concesiunea din Satu Mare: Moftinu-1003, Moftinu-1007 și Moftinu-1004, ultima pusă în funcțiune în prima parte a anului trecut. În ianuarie, compania a forat o nouă sondă, Moftinu-1008, cu un debit în teste de aproximativ 667 boe/zi, care a fost conectată la centrala de gaze de la Moftinu și urmează să intre în producție.

Pentru acest an, Serinus și-a programat forarea celei de-a cincea sonde în perimetru, lucrările fiind estimate să înceapă în a doua jumătate a anului. În total, Serinus a raportat o producție medie de 2.340 boe/zi anul trecut, în creștere cu 68% comparativ cu anul 2019. În afara perimetrului din România, compania deține cinci concesiuni de petrol și gaze în Tunisia.

Serinus a investit 5,5 milioane de dolari anul trecut, din care 4,2 milioane de dolari în România, pentru forarea sondei Moftinu-1004 și lucrările pregătitoare pentru sonda Moftinu-1008. Compania poloneză a lansat producția comercială la Moftin în aprilie 2019. Serinus a semnat un prim contract cu Vitol Gas, cel mai mare trader independent de energie din lume, în vederea vânzării gazelor extrase în România.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.