Angajatul unui centru de ingrijire din Carei, condamnat pentru viol. Victima, o tanara cu dizabilitati

Un angajat al Centrului de Îngrijire a Persoanelor cu Dizabilitati din Carei a fost condamnat la 2 ani și 6 luni de inchisoare pentru viol. Victima este o tânăra de 19 ani.

În seara de 18 ianuarie 2018, Mihaela, o fată de 19 ani, cu dizabilități psihice, a mers la una dintre infirmierele centrului pentru adulți cu handicap, unde fusese mutată de puțin timp, și i-a spus că nu poate să doarmă și că are ceva să îi povestească. B.I., unul dintre angajați, de profesie instalator, o acostase pe stradă cu o săptămână în urmă și a obligat-o să meargă cu el pe un teren viticol, unde a abuzat-o sexual, a relatat tânăra. A doua zi, pe 19 ianuarie, Mihaela i-a povestit și șefei de centru că angajatul „a obligat-o să urce în mașina lui și a dus-o în vie, la casa lui de vinificație, unde a întreținut relații sexuale cu ea, împotriva voinței ei”.

Abandonată de mamă la 7 ani, Mihaela a crescut printre călugărițe până la 15 ani, apoi în două case de tip familial, aflate în subordinea DGASPC Satu Mare. Adolescenta fusese diagnosticată cu „tulburare afectivă bipolară, intelect de limită, tulburare emoțională și de conduită”. În 2017, tânăra a fost încadrată la gradul de handicap grav, „permanent și nerevizuibil”. Traseul Mihaelei prin sistemul de protecție e documentat de zeci de rapoarte și evaluări care dau impresia unui plan de intervenție și a unei monitorizări atente.

Mihaela a fost audiată în seara de 22 ianuarie 2018, la patru zile după ce i-a povestit infirmierei despre abuzul sexual suferit. Poliția se autosesizase în aceeași zi. Declarația tinerei nu a fost înregistrată audio-video. „N-a fost posibil din motive tehnice”, a precizat IPJ Satu Mare pentru Libertatea. Audierea fetei a durat 5 ore și s-a realizat în două reprize, între orele 20 și 1 noaptea, a doua zi, a relatat șefa de centru, prezentă la audiere. Între cele două momente de audiere a victimei, i s-a luat declarație și agresorului. Tânăra și-a schimbat declarația după audierea acestuia, a mai precizat șefa de centru.

În declarația dată Poliției pe 25 ianuarie 2018, angajata DGASPC a spus despre victimă că „ulterior, fiind audiată, aceasta a recunoscut că a întreținut relații sexuale cu numitul B.I., ea fiind de acord, și chiar au avut o înțelegere prealabilă despre aceste fapte”. Șefa de centru a trecut cu vederea concluziile unui raport de pe 19 ianuarie, întocmit de psihologul centrului și comandat chiar de către ea, ca parte a procedurii interne în caz de abuz. Starea fetei era „labilă și neechilibrată, prezentând un nivel ridicat de vulnerabilitate”, arăta documentul. „Prezintă neliniște psihomotorie, manifestată prin probleme de adormire, coșmaruri, episoade de plâns și tremurături”.

Procurorul a trimis dosarul în judecată în 15 ianuarie 2020, la doi ani după ce a avut loc abuzul sexual. Rechizitoriul arată că B.I. a profitat de ascendentul moral pe care i-l oferea calitatea sa, de angajat al centrului, asupra victimei instituționalizate. A constrâns-o și a profitat de „neputința psiho-mentală a acesteia de a oferi un consimțământ valabil”. Sentința dată violatorului La mijlocul lui februarie, B.I., fostul angajat al DGASPC Satu Mare, a fost condamnat la doi ani și șase luni de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de viol, dar și la plata sumei de 10.000 de lei ca daune morale. Între timp, bărbatul a făcut apel.

Sursa: www.libertatea.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.