Start la gradinarit bio pentru copii la Satu Mare și Baia Mare (Foto)

Asociația „Stea” din Satu Mare și Asociația „Pirita Children – Copiii din Pirita” din Baia Mare dau startul activităților de terapie prin horticultură cu copiii din mediile defavorizate în grădinile bio nou create în cadrul proiectului „Școala din grădină”.

Un număr de 48 de copii vulnerabili din Satu Mare si Baia Mare participă la activități teoretice și practice de grădinărit, fiecare asumându-și responsabilitatea de îngrijire a propriei părticele de grădină și solar, muncind individual dar și în echipă.

Dezvoltarea plantelor, tehnici agroecologice de cultivare a acestora și experimentele de grădinărit sunt doar câteva dintre activitățile prin care cei mici sunt familiarizați cu procesul de transformare a unei semințe în plantă.

«Grădinăritul susține alimentația sănătoasă, antrenează motricitatea, dezvoltă simțul responsabilității și grija față de mediul înconjurător, capacitatea de planificare și organizare, munca în echipă. Copiii sunt învățați să-și antreneze răbdarea deoarece sămânța are un ritm al ei să încolțească iar planta să crească”, a afirmat asistentul social Mirela Molnar.

În așteptarea soarelui și a temperaturilor mai ridicate, copiii împreună cu asistenții sociali au semănat până acum semințe de plante aromatice și salată în grădinile sandvish și în minisere în cadrul celor două centre de zi.

De săptămâna incep activitățile în aer liber cu o vizită comună a copiilor din Satu Mare și Baia Mare la Grădina „Stea”, activitatea de economie socială realizată cu tinerii și mamele din Sătmărel. Sub îndrumarea horticultorului copiii descoperă cum este realizată o răsadniță cu încălzirea naturală asigurată prin fermentarea gunoiului de grajd. Ei învață regulile de rotație a culturilor și modul de planificare a grădinii și solarului în funcție de sezoane.

De asemenea, ei au ocazia să afle care sunt principalele tehnici care le vor permite și lor să se bucure de legume bio, cultivate cu respectarea principiilor agroecologice.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.