Satmarean acuzat de tentativa de omor, scăpat de judecatorii Curții de Apel Oradea

Răsturnare de situație în cazul unui bărbat din Satu Mare, acuzat de tentativă de omor calificat după ce a intrat intenționat cu mașina în autoturismul în care se afla fosta sa soție. După ce în primă instanță a fost condamnat la 5 ani de închisoare, el a scăpat de închisoare, joi, printr-o sentință definitivă a Curții de Apel Oradea, titreaza www.bihorjust.ro.

Acuzația i-a fost schimbată în loviri și alte violențe, iar victima bărbatului nu a depus plângere. A rămas în vigoare doar condamnarea pentru nerespectarea unui ordin de protecție, dar pedeapsa este considerată executată, pentru că instanța a ținut cont de perioada petrecută de inculpat după gratii și în arest la domiciliu.

Întâmplarea pentru care bărbatul de 51 de ani a fost trimis în judecată s-a petrecut pe 16 aprilie 2020, când s-a dus acasă la fosta soție, în localitatea sătmăreană Vama. Voia să-i ceară acesteia să se împace, mai ales că se apropiau Paștele. Cei doi se separaseră din cauza infidelității inculpatului, iar femeia chiar obținuse, în decembrie 2019, un ordin de protecție față de fostul soț. În plus, ea locuia alături de fiul său, concubina acestuia și un nepot.

Numai că lucrurile nu au mers așa cum și-a dorit sătmăreanul. Bărbatul s-a enervat după ce a fost înjurat de fosta soție și i-a cerut să-i dea mașina pe care el i-ar fi cumpărat-o. Discuția a degenerat, iar după ce s-au certat violent, inculpatul a plecat amenințându-și fosta parteneră.

Speriată de cele întâmplate, femeia a sunat la 112, iar în zonă a sosit un echipaj de Poliție. Bărbatul a revenit și, enervat la culme că au fost anunțați polițiștii, și-a amenințat fosta nevastă chiar de față cu aceștia. „Te omor”, „până de Paște îți dau foc la mașină” sau „te calc cu mașina” au fost câteva din mesajele transmise de inculpat chiar în prezența agenților, după care a plecat spre casă, aflată mai departe, pe aceeași stradă.

Polițiștii s-au îndreptat spre sediul postului din localitate, ca să întocmească actele de constatare a infracțiunilor, urmați de mașina condusă de concubina fiului victimei, în care se afla și fosta soție a bărbatului.

La un moment dat, când au trecut prin dreptul casei inculpatului, acesta a pornit mașina parcată în fața locuinței, a ocolit autospeciala de Poliție și a intrat direct în autoturismul în care se aflau cele două femei. Agenții au intervenit imediat, dar bărbatul a apucat să accelereze din nou și să izbească a doua oară mașina victimelor. Polițiștii au reușit în cele din urmă să deschidă portiera și să-l imobilizeze.

Lovită la cap, fosta soție a agresorului a ajuns la spital, unde s-a constatat că are nevoie de 7-8 zile de îngrijiri medicale și că rănile nu i-au pus viața în pericol. În schimb, concubina fiului său a scăpat fără nicio leziune.

Trimis în judecată pentru tentativă de omor calificat și nerespectarea ordinului de protecție, sătmăreanul a cerut schimbarea încadrării juridice a faptei în loviri și alte violențe – o infracțiune pedepsită mult mai blând. El a declarat în fața instanței că nu-și poate explica de ce a intrat cu mașina în autoturismul în care se afla fosta soție. Avocatul său a invocat faptul că ”inculpatul a lovit cu o intensitate foarte redusă celălalt autoturism, ceea ce demonstrează că nu a urmărit sau acceptat uciderea vreunei persoane, ci, cel mult, lovirea acestora sau deteriorarea autoturismului, pe fondul atât al refuzului fostei sale soții de a relua conviețuirea, cât și al discuțiilor legate de posesia autoturismului acroșat”.

Apărarea s-a referit inclusiv la al doilea principiu al mecanicii newtoniene F(forța) = M(masa) x A(accelerația), arătând că ”dacă ar fi urmărit sau acceptat decesul persoanelor vătămate, inculpatul ar fi condus cu o viteză mult mai mare, ceea ce ar fi produs un impact mult mai puternic”. Or, cele două mașini ar fi suferit avarii minime, iar airbag-urile nu s-au declanșat din cauza forței reduse a impactului, a precizat avocatul inculpatului.

Tribunalul Satu Mare a respins solicitarea apărării: ”faptul că urmarea dorită sau acceptată, respectiv uciderea persoanei vătămate (…) și a martorei (…), nu s-a produs, nu se datorează inaptitudinii instrumentului folosit, ci unor împrejurări independente de capacitatea instrumentului și de voința inculpatului, precum poziția persoanei vătămate în vehicul, modul în care corpul acesteia a reacționat la impact, precum și intervenției organelor de Poliție”.

Instanța a respins și cererea de achitare a bărbatului pentru încălcarea ordinului de protecție, astfel că pe 16 octombrie 2020 l-a condamnat la 5 ani și 2 luni de închisoare.

Apelul declarat de inculpat la Curtea de Apel Oradea s-a dovedit a fi salvator pentru acesta. Instanța a acceptat schimbarea încadrării juridice a faptei din tentativă de omor calificat în loviri și alte violențe. În lipsa unor plângeri prealabile, Curtea a dispus încetarea procesului penal pentru această acuzație, astfel că sătmăreanul a scăpat de condamnarea de 5 ani de închisoare.

A rămas însă valabilă pedeapsa de 6 luni de detenție pentru încălcarea ordinului de protecție. Aceasta a fost considerată executată, pentru că instanța orădeană a dedus durata reținerii, a arestării preventive și a arestului la domiciliu, în total, mai bine de 7 luni.

Sentința este definitivă.

Sursa: www.bihorjust.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.