Scandal pe cifrele pandemiei ! Ministrul Sănătății: „Ne furăm singuri căciula mințindu-ne frumos”

Felul inovativ” în care a fost calculată incidenţa cazurilor de COVID înainte de alegeri i-a ridicat „câteva semne de întrebare”, a scris ministrul Sănătății într-o postare făcută pe Facebook. Mesajul acestuia a iscat un adevărat scandal, ducand opinia publica cu gândul la faptul ca rezultatele au fost masluite.

Președintele Klaus Iohannis a declarat astăzi, 24 martie că „nu a măsluit nimeni datele” cu privire la evoluția pandemiei din România.

Nu a măsluit nimeni datele, nici înainte de alegeri, nici după, nici acum. Cred că a fost o expresie nefericită. Formulele de calcul sunt însă diferite. Când a fost ministrul Tătaru a găsit o anumită formulă de calcul, nu a ascuns nimeni date și informații. Acum ministrul Voiculescu a dorit să modifice formula. Vorbim de două formule ușor diferite, în niciun caz nu a măsluit cineva datele. Ele au fost absolut corecte așa cum au fost calculate și înainte și după alegeri”, a spus Klaus Iohannis.

Însă, ceea ce nu spune nimeni, ori nu dorește să se afle, este faptul ca prin modificarea unei formule de calcul (și asta o știe oricine lucrează cu cifre), se modifica rezultatele acelui sir logic de calcul. Adică, mai pe înțelesul tuturor, se adauga, ori se scot anumite „cantitati” pentru ca rezultatul să fie cel dorit.

Ce se poate întâmpla în cazul schimbarii formulei de calcul în cazul incidentei unei boli, oricare să fie acea patologie ? Simplu. Trebuie sa mai adaugam (ori sa scoatem) și sa combinam mai multe boli pentru ca totul sa iasă bine la numărătoare. Pai, asta chiar ca e masluire … Ori, poate găsiți un sinonim adecvat pentru acest cuvânt !

Iată postarile care au creat zazanie:

La ce tensiune e în Bucureşti de câteva zile de când a crescut numărul cazurilor de Covid, contează mult câtă credibilitate are persoana care face declaraţii şi, binenţeles, ce declară. Oricum, în Bucureşti se declară multe. Recunosc că selectez deja, ascult oamenii în care am încredere pentru că mă uit la experienţa lor. Afirmaţii oficiale/politice gen – nu am încredere în cifre/cifrele sunt altele, s-ar putea să evolueze lucrurile aşa sau invers (fără să se indice argumentele), eu o să fac cum vreau ca să arăt că pot – nu doar că nu ajută, dar sporesc îngrijorarea. Un oraş atât de îngrijorat este un oraş căruia îi scade randamentul. Spun asta pentru că răspund zilnic la telefon/mesaje, mai ales oamenilor fără funcţii, oameni care nu au de ce să se ferească, ei îmi spun exact ceea ce simt. Sincer, este cel mai mare câştig al meu de când am decis să mă implic în viața politică”, a scris Violeta Alexandru, pe Facebook, marți seară.

Simțindu-se vizat, actualul ministru al sănătății, Vlad Voiculescu, i-a răspuns printr-un comentariu în care spune că „felul inovativ în care a fost calculată incidenţa înainte de alegeri mi-a ridicat câteva semne de întrebare”.

Dragă Violetă, avem nevoie să construim încredere şi vom reuşi doar dacă spunem mereu adevărul. Felul <inovativ> în care a fost calculată incidenţa înainte de alegeri mi-a ridicat câteva semne de întrebare. Din calcul au fost eliminate cifrele din focare – nicăieri în Europa nu s-a mai procedat aşa. Din calculul incidenţei la 14 zile au fost <pierdute> vreo două zile”, a răspuns Vlad Voiculescu.

Astea sunt <artificiile> de anul trecut pe care le-am descoperit cu surprindere și mai mult decât atât. Până să vorbim despre cum comunicăm, ceea ce comunicăm ar trebui să fie cât mai aproape de adevăr. Contează, mai ales în situații de genul ăsta. Altfel ne furăm singuri căciula mințindu-ne frumos. Bănuiesc că nu știai despre <inovațiile> de mai sus. Asta poate îți lămurește de ce am spus zilele trecute că <cifrele sunt altele>”, a completat ministrul Sănătății.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.