Oficial, avem mai putini bolnavi de TBC la Satu Mare. Ce spune managerul Spitalului de Pneumoftiziologie ?

Spitalul de Pneumoftiziologie Satu Mare a realizat o radiografie a controlului tuberculozei (TB) în contextul pandemiei de Covid-19. Managerul unității, dr. Ioan Sergiu, a remarcat impactul pe care l-a avut și îl are în continuare pandemia de Covid-19 asupra activității de supraveghere și control a tuberculozei.

Datele statistice pentru județul Satu Mare indică o scădere a numărului de cazuri examinate în 2020 pentru depistarea tuberculozei, respectiv de la 3985 în 2019 la 3038 cazuri în 2020. În 2021, până la această dată pe partea de supraveghere și control TB au fost examinate 795 de persoane, la nivelul Spitalului de Pneumoftiziologie Satu Mare.

Anul trecut au beneficiat de tratament pentru tuberculoză un număr de 169 de bolnavi din care 11 au fost bolnavi cu tuberculoză multidrogrezistentă (MDR). În 2020, au fost înregistrate 88 de cazuri de tuberculoză din care 73 de cazuri noi și 15 recidive. Comparativ cu anul 2019, numărul cazurilor a fost cu 97 mai puține.

Incidența globală a tuberculozei în județul Satu Mare este de 22.8 cazuri la suta de mii de locuitori, mai mică față de incidența la nivel național care este de 37.3 cazuri la suta de mii de locuitori.

Această scădere a incidenței globale a tuberculozei la nivelul județului nu poate să ne bucure decât parțial, ea fiind rezultatul unui cumul de factori, provocați de condițiile particulare ale pandemiei cu Covid, restricțiile de deplasare, distanțarea socială, scăderea accesului la servicii medicale, atât primare cât și de specialitate, teama de boală și riscul de îmbolnăvire cu Sars Cov2, distanțele mari față de locația dispensarelor, etc.” a precizat managerul Spitalului de Pneumoftiziologie Satu Mare, dr. Ioan Sergiu.

În anul 2020, Spitalul de Pneumoftiziologie Satu Mare s-a confruntat cu o serie de obstacole și provocări în controlul TB în județul Satu Mare. Unitatea sanitară a fost nevoită să-și reorganizeze structura de paturi, prin reducerea de 59 de paturi în cele două locații (Satu Mare și Bixad) la o singură locație în Satu Mare, cu 20 de paturi, Secția II Bixad fiind destinată exclusiv tratamentului pacienților cu Covid-19. De asemenea, a fost necesară detașarea medicilor de la dispensarele TB în spital cât și detașarea de asistenți medicali la Direcția de Sănătate Publică. Datorită pandemiei, spitalul a întâmpinat dificultăți și pe partea de programare pentru consultații la nivel de dispensare. Totodată, nu au mai putut fi realizate anchetele epidemiologice datorită restricțiilor de deplasare și distanțare socială.

Este preconizată sosirea unei caravane de screening a tuberculozei în județul Satu Mare care se va deplasa în unele comune ale județului pentru investigarea la fața locului a persoanelor suspecte de TB. Vom anunța din timp, prin mass-media, perioada de desfășurare a screeningului , probabil luna mai 2021” a mai spus managerul unității, dr. Ioan Sergiu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.