Celebrat de România începând din anul 1993, „Ziua Mondială a Apei” este un eveniment derulat sub egida Organizației Națiunilor Unite, al cărui slogan este în acest an „Prețuiește apa”.
Cu această ocazie, se lanseaza în premieră „Cântecul Apei” (Water Song), primul proiect muzical participativ din România. Îl puteți accesa de pe pagina de facebook https://www.facebook.com/watch/?v=1351721935193739 sau de pe youtube https://youtu.be/39uCJPOOUhc
Proiectul „Water Song” este inițiat de Administrația Națională „Apele Române” și Programul Național Cantus Mundi, prin implicarea a peste 1.000 de copii din 23 de județe. Acesta s-a născut din gândurile și emoțiile copiilor care au trimis înregistrări cu sunete și efecte ale apei, precum și cuvintele care să alcătuiască versurile acestui cântec. Toate aceste elemente au încorporat apoi improvizația ansamblului Young Beats al Cantus Mundi, coordonat de Zoli Toth. Water Song ne vorbește despre felul în care copiii percep apa, o înțeleg, o apreciază și își doresc să o protejeze. Este un cadou pe care copiii din România îl oferă în dar APEI, în ziua în care o sărbătorim la nivel mondial.
Scopul acestei zile este de a trage un semnal de alarmă în legătură cu cele mai importante probleme ale apei cu care se confruntă omenirea la ora actuală, iar poluarea apelor râmâne fără îndoială una majoră. Aceasta are consecințe directe și imediate, atât asupra calității mediului și a apelor, cât și asupra accentuării fenomenelor extreme prin care trece astăzi omenirea: secetă/inundații/eroziune costieră.
„Fiecare dintre noi poate face ceva pentru a proteja ecosistemul care ne susţine. Industrie, ferme, autorităţi locale, oameni de toate vârstele trebuie să se unească şi să acţioneze în aşa fel încât să contribuie la conservarea şi, dacă este necesar, la un management adecvat al resurselor de apă. Este important să subliniem că, oricâte eforturi vom depune la nivelul autorităților prin elaborare de reglementări, monitoring și inspecție sau prin lucrări de investiții, nu vom avea rezultatele dorite dacă la nivelul comunităților și al indivizilor nu se va realiza o schimbare de atitudine. Din acest motiv este necesar să creștem conștientizarea și participarea publică”, Tanczos Barna, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor.
„Apa are o valoare economică, dar și culturală, fiind parametrul de evaluare a vieții unui popor și un simbol național de sine stătător. Apa vorbește despre istoria unui popor și despre felul în care el s-a comportat față de aceasta de-a lungul timpului. În același timp, îl responsabilizează pentru prezent și viitor, ca o parte integrantă a identității sale naționale, în direcția protejării împotriva oricăror factori care o poluează și o degradează. De modul în care poporul și autoritățile responsabile se îngrijesc de apă, depinde starea de bine și standardul de calitate al unei națiuni.”, ing. Laszlo Barabas, directorul general al Administrației Naționale ”Apele Române”
Din perspectiva managementului integrat al apelor, ca activitate de bază a Administrației Naționale ”Apele Române”, soluțiile și proiectele pe care le propunem vor avea întotdeauna, ca punct de pornire, o viziune integrativă, astfel încât toate autoritățile responsabile din acest vast domeniu al apelor să fie încurajate să se implice și să colaboreze foarte strâns.
Doar împreună putem să prețuim apa și să o păstrăm curată!
La nivelul Administrației Bazinale de Apă Someș-Tisa, angajații Sistemelor de Gospodărire a Apelor Cluj, Maramures, Satu Mare, Bistrita-Năsăud și Salaj au realizat acțiuni de igienizare pe râurile Someșul Mic, Lăpuș, Someș, Craica, Bistrița, Lechința, Someșul Mare, Meleș, Zalău și Valea Sălajului. De asemenea, aceștia au acționat pentru colectarea deșeurilor la acumulările Gilău, Colibița, Vârșolț și Sălățig.
Până la sfârșitul lunii, vor mai fi igienizate: râul Crasna (pe sectorul Moftin – Berveni, în zona digului de pe malul stâng), acumularea Călinești-Oaș din județul Satu Mare, precum și acumularea Strâmtori-Firiza din județul Maramureș.
De asemenea, în aceste zile, vor fi organizate acțiuni educative online din cele mai diverse: lecții sau workshop-uri, ateliere de creație și de pictură, cluburi de lectură, expoziții virtuale de desene și creații ale copiilor, dezbateri interactive și experimente cu apă. Aceste activități vor fi integrate în cadrul campaniei dezvoltate la nivel online de către organizatorul Zilei Mondiale a Apei sub numele de ”Water2me” în care copiii sunt încurajați să vorbească despre apă și să transmită un mesaj profund, având ca punct de pornire sloganul Zilei Mondiale a Apei, ”Prețuiește apa!”.
Un exemplu de bune practici este și campania de informare privind reciclarea uleiului alimentar, la care participă Sistemul de Gospodărire a Apelor Maramureș. Aceasta se va desfășura în perioada 22 martie – 22 aprilie. Tematica va fi abordată ingenios, prin clipuri care oferă informații despre acest tip de poluare, precum și soluții la îndemâna tuturor, astfel încât uleiul alimentar să nu polueze apele.