Vești proaste pentru șoferi. Prețul polițelor RCA se scumpește

Schimbarea anunțată de autorități, cea mai importantă din ultimii ani de pe piață, va aduce o nouă obligație pentru șoferi. Ce vor fi nevoiți să cumpere în 2021 ?

RCA se scumpește în 2021. Decontarea directă automată pe polița RCA, o măsură ce a fost deja inclusă într-un proiect de OUG ce se află pe masa Guvernului, va însemna mai mulți bani scoși din buzunarele șoferilor. Practic, vor fi obligați să cumpere un fel de „mini-CASCO” ce va adăuga aproape zece procente la prețul RCA. Secretarul Comisiei penru buget, finanțe și bănci din Camera Deputaților, Marian Firczak a explicat că s-a ajuns în această situație din pricina unei legi proaste, 132/2017 a RCA, și a incompetenței supraveghetorului pieței asigurărilor, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

Propunerea ASF ar urma să fie cea mai importantă schimbare din ultimii ani apărută pe piața RCA. Introducerea sistemului de decontare directă obligatorie va însemna că, în cazul unui incident rutier, daunele nu vor mai fi achitate, în primă fază, de asiguratorul șoferului vinovat, așa cum se întâmplă în prezent, ci de compania la care este asigurat păgubitul. Abia apoi cele două societăți își vor regla datoriile. Practic, RCA se scumpește cu până la 10% pentru că va include un „mini -CASCO”.

Personal, nu am fost un susţinător al decontării directe deoarece aceasta aduce o majorare automată a polițelor plătite de cetățeni. Din cauza faptului că supraveghetorii pieței de asigurări nu și-au făcut treaba, dar şi din cauza unei legi proaste pe care legiuitorul nu s-a grăbit să o modifice, costurile ajung să fie transferate cetățenilor. Practic, cetățenii sunt obligați să scoată bani mai mulți din buzunar, să cumpere un fel de mini-casco din cauza instituțiilor care nu și-au făcut datoria la timp.

Totuși, în situația prezentă, decontarea directă poate ajuta la spargerea monopolului unor firme de asigurare care au și fost sancționate de-a lungul timpului pentru nerespectarea regulilor pieței. Prin decontarea directă, cetățeanul devine mai atent la ce asigurare își cumpăra tocmai pentru ca în cazul unui accident se va putea adresa fie asigurătorului terțului vinovat de producerea accidentului, fie propriului asigurător RCA”, a declarat Firczak.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.