Veste șoc ! Guvernul le scade salariile !

Angajații din sănătate nu văd cu ochi bun „manevrele” Executivului în ceea ce privește acordarea sporurilor.

Dorinţa guvernanţilor de a acorda un unic spor, căruia îi vor putea spune după pofta inimii, e un lucru salutar în sine. După părerea mea. Dar va depinde foarte tare la ce va fi raportat viitorul spor. Dacă o vor face la salariul minim pe economie sau la salariul de bază. În varianta în care iau în calcul primul caz atunci vă garantez deja că vor urma mişcări sindicale foarte serioase. Adică vremuri urâte !”, a declarat Răzvan Gae, vicepreşedinte al Federaţiei Sindicale Sanitas.

Potrivit lui Gae, deja s-a vorbit că modalitatea de calcul a salariului va porni în acest an de la 2300 de lei net și nu de la 2500 cum s-a vorbit.

Există o combinaţie în calcularea salariilor angajaţilor din Sănătate. Pe de o parte, e legea salarizării, 153 din 2017, pe de alta, ordonanţa de guvern, cu acelaşi număr, 153, dar din 2018, care se referă la modalitatea de acordare a sporurilor. Ei bine, ştim că Ministerul Muncii şi-a făcut deja o primă proiecţie a salariilor, trimisă la această oră către ministerele de resort, care o pot accepta sau nu. Noi suntem în faza in care urmărim cu atenţie reacţia ministerului de specialitate, ca să înţelegem câtă aprecierea ne mai acordă ori ba”, a mai spus Răzvan Gae.

Totodată, acesta a spus că scăderile salariale s-ar încadra între 37-48% din salariul pe care oamenii îl iau în prezent. „În acest moment, un medic la ATI, cu gărzi şi sporuri, poate atinge un salariu mediu lunar de circa 25.000 de lei sau chiar peste.

Asta în timp ce o asistentă  la ATI, tot cu gărzi efectuate în week-end, poate pleca acasă la sfârşitul lunii cu circa 5.500 de lei net. În timp ce o altă colegă asistentă, dar de la un departament fără „mari riscuri”, are un salariu de circa 3.800 de lei. La infirmiere situaţia e şi mai diferită. 3.000 de lei net, pentru o persoană angajată în zona ATI. Sau sub 2.500 de lei pentru o colegă ce a intrat pe o secţie „cuminte”, a menționat Gae.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.