Stiati ca …

În perioada de după cel De-al Doilea Război Mondial, sediul unității de pompieri din Satu Mare se afla pe suprafata actualului Muzeu de Arta din Piața Libertății (Casa Vecsey). Mai precis, asta se intampla între anii 1945 si 1958.

În anul 1958 a început reabilitarea clădirii și transformarea acesteia în muzeu. S-a lucrat după proiectele arhitectilor Tóth Kálmán și Kikeli Pál.

Clădirea renovată a fost deschisă publicului larg în luna august 1959.

Clădirea care găzduieşte astăzi secţia de artă a Muzeului Judeţean, a fost construită în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, în stil neogotic, fiind declarată monument de istorie şi arhitectură – cunoscută în oraş sub numele de „Casa Vecsey”. Pe acest teren se afla în secolul al XVIII-lea o clădire ce servea ca depozit al cetăţii Satu Mare. În această clădire a fost semnată în anul 1711 pacea de la Satu Mare, în urma înfrangerii răscoalei lui Francisc Rakoczy al II-lea. Clădirea este compusă din două corpuri diferite ca stil arhitectural, provenind din perioade diferite de construcţie.

Pe locul acestor două edificii era o veche clădire cu un etaj, cu un portal de intrare încadrat de un arc în plin centru, aparţinătoare cetăţii Satu Mare.

În 1798, baronul Vecsey cumpără clădirea realizată în stil baroc în formă de „L” având un coridor deschis cu arcade semicirculare. Astăzi se mai păstrează un corp din această construcţie, care este socotită cel mai vechi edificiu civil păstrat din oraş.

În anul 1842 s-a ridicat corpul de clădire în stil neogotic, cu parter şi un etaj. Imaginea de ansamblu a clădirii este echilibrată, un plus de monumentalitate oferindu-i un fronton triunghiular situat deasupra ferestrei centrale de la etaj, cu o deschidere circulară în care se află montat un grilaj polilobat.

Sursa foto: Facebook Szatmarnemeti anno

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.