Lansare de carte in Boinesti. Toagul lui Pásztory după 100 de ani (Foto)

Duminică, 28 februarie a avut loc în localitatea Boinești, comuna Bixad la falansterul călugărului Pásztory Árkád lansarea de carte a muzeografului Ciprian-Emanuel Honca cu titlul: „Árkád Pásztory egumen la Bixad și moșier la Tur”.

Călugărul bazilian Pásztory Árkád fiind unul dintre cei mai controversați oameni din istoria județului Satu Mare, a atras atenția multor istorici, dar până acum nimeni nu a mers pe urmele lui să-i reconstituie drumul vieții. Muzeograful Ciprian-Emanuel Honca a trăit o vreme în falansterul construit de călugăr, împreună cu bunicul său, având astfel o motivație personală să cerceteze viața lui Pásztory.

Informațiile stânse au fost vaste, de o dualitate impresionantă: unele susțin că Pásztory era un sfânt care a construit moșia pentru a face un orfelinat, altele, că este vorba doar de un șarlatan care și-a urmat numai propriile interese și pentru care moșia a fost un castel cu fanfară și viață regală. Toate informațiile adunate și prelucrate se găsesc în cartea lansată la falanster cu titlul: „Árkád Pásztory egumen la Bixad și moșier la Tur”.

Lansarea cărții a fost un eveniment neconvențional, un brunch într-un cadru deosebit, organizat de Muzeul Județean Satu Mare. Atmosfera începutului de secol XX a fost recreată de cvartetul de suflători al Filarmonicii de Stat „Dinu Lipatti” și interpreții Răzvan Roșu și Vasile Zele, care au readus viața în falansterul de la Boinești.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.