Liderii UE au decis să mențină restricțiile asupra vieții publice și a liberei circulații

Cei 27 de lideri ai UE au căzut de acord, după summit-ul on-line prvind gestionarea pandemiei, să mențină restricțiile asupra vieții publice și a liberei circulații, în contextul în care statele membre încearcă să controleze apariția noilor variante de coronavirus care ar putea opri revenirea economică planificată.

Cancelarul german Angela Merkel a declarat că Uniunea Europeană trebuie să se pregătească pentru vaccinarea împotriva noilor variante de Covid-19 în următorii ani, după ce liderii UE au discutat modurile prin care imunizarea poate fi sporită și economia poate fi salvată, inclusiv turismul.

Președintele Parlamentului European, David Sassoli, a spus că ar fi o greșeală ca abordarea statelor membre să revină la starea de dinainte de pandemie, și că trebuie dezvoltată o politică sanitară cu responsabilități alocate instituțiile UE.

Datorită abordării noastre colective, țările europene nu au fost puse în situația să se confrunte între ele iar statele bogate nu au cumpărat marea parte a vaccinurilor. Mă opun ferm acordurilor bilaterale. Vă cer să fiți fermi, să nu cedați tentației privind naționalismul vaccinurilor. O abordare comună ne permite să monitorizăm, să investigăm și să sancționăm sever orice escrocherii care vizează statele membre.

Lecția pe care pandemia ne-a învățat este că nu poate exista o întoarcere la felul în care lucrurile erau înainte. Ar fi o greșeală, o pierdere de energie și ne-ar lăsa neechipați pentru a adresa provocările viitoare. Trebuie să dezvoltăm o politică europeană de sănătate prin alocare de competențe clar definite instituțiilor UE”, a mai afirmat Sassoli.

Sursa: www.digi24.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.