Zona actualului Teatru de Nord, cu peste 100 de ani în urma (Foto)

O fotografie realizata în 1912, ne releva cum arata zona actualului Teatru de Nord din Satu Mare, la începutul veacului trecut. La acea vreme, clădirea era ingradita, iar împrejurimile difera mult fata de realitatea pe care o vedem astăzi.

Trebuie spus ca mișcarea teatrala din Satu Mare are o tradiție veche de peste 230 de ani. Primele spectacole au fost susținute în 1790 de către trupe ambulante. Până la finalizarea lucrărilor de construire a clădirii teatrului, spectacolele au fost găzduite de „Breasla Cismarilor” (dar și de hambarul familiei Jeney și de scena ocazională din grădina „Kotrókert”).

Începând cu anul 1847, teatrul orașului are clădire proprie. Această clădire funcționează până în 1892, când este inaugarată noua clădire a teatrului în care începe să funcționeze un teatru permanent până la izbucnirea celui De-al Doilea Război Mondial. În momentul inaugurării, clădirea teatrului se număra printre cele mai moderne ale vremii, era dodată cu scenă rotativă și curent electric.

În urma bombardamentelor celui De-al Doilea Război Mondial, clădirea a fost deteriorată, ceea ce a împiedicat continuarea activității teatrale a orașului pe o perioadă de zece ani, mai exact până în 1956. În 1968 s-a înființat și secția română. Primul spectacol în limba română a Teatrului de Nord, „Haiducii” de Victor Eftimiu, a avut loc pe 29 ianuarie 1968. După înființarea secției române, teatrul și-a schimbat și numele, anume Teatrul de Nord Satu Mare, nume pe care îl poartă și în prezent.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.