Chiar dacă noi așa îl percepem, cerul nu este albastru. „Responsabilă de culoarea albastră a cerului este atmosfera Pământului, care împrăștie lumina ce vine de la Soare în toate direcțiile. Efectul, însă, depinde de culoare” spune fizicianul Cristian Presura, autorul cartii „Fizica povestita”.
„Astfel, o rază de la Soare este aproape albă. Ea poartă în ea, ascunse, mai multe culori, cum ar fi albastru, verde sau roșu. Vedem lucrul ăsta dacă luminăm cu o lanternă un CD. Lumina albă se sparge în componentele sale și culorile ies la iveală.
La fel se sparge și raza de lumină albă a Soarelui când intră în atmosferă, pentru că ea se lovește de moleculele de aer.
Există însă o diferență crucială: culoarea albastră este împrăștiată mai puternic decât celelalte culori, cum ar fi culoarea roșie. De ce? Pentru că lungimea de undă a culorii albastre este mai mică; într-un fel, culoarea albastră este mai sensibilă la structurile microscopice ale atmosferei.
Putem verifica acest lucru printr-un experiment de bucătărie. Astfel, să turnăm puțin lapte într-un vas curat cu apă. După ce omogenizăm laptele, luminăm vasul cu o lanternă. Micile structuri moleculare ale laptelui vor sparge lumina albă în culorile sale și va împrăștia cel mai eficient culoarea albastră. În scurt timp, întregul vas capătă culoarea albastră”, povestește fizicianul.