Trei tinere din Cluj, salvate in judetul Satu Mare. Interventie dificila (Foto)

O nouă intervenție reușită a salvatorilor montani sătmăreni, a avut loc week-end-ul trecut și a constat în căutarea și aducerea la baza muntelui în siguranță a trei tinere din județul Cluj, care s-au rătăcit din cauza viscolului și a ceții dense care le-a surprins în Golul alpin Pietroasa.

Informațiile puse cap la cap, s-a decis alcătuirea a două echipe de prim-răspuns, una pentru sectorul Pietroasa-Piatra Tâlharului, cealaltă urmând să verifice sectorul cuprins între Vf. Pietroasa și Vf Țiganu. Starea de sănătate a montaniarzilor pierduți în munte era relativ bună, dar lucrurile puteau lua oricând o turnură urâtă datorită echipamentului ud, a instalării hipotermiei și a lăsării întunericului.

Legat de acest caz, Salvamont SM vine în sprijinul montaniarzilor cu următoarele precizări:

– la ieșirea în golul alpin, mai ales pe timp de iarnă când potecile sunt de nerecunoscut sub mantia zăpezii, în caz de vizibilitate redusă, fără perspectiva imediată a îmbunătățirii vremii, să se renunțe la continuarea traseului.

– stâlpii de marcaj sunt amplasați la distanțe de zeci de metri pentru orienterea pe teren în condiții optime pentru drumețiile montane, ele putând deveni puncte de reper pentru salvatori în cazul în care persoanele au fost surprinse de capriciile vremii, recomandarea fiind aceea de a nu părăsi acea locație și de a informa echipele Salvamont despre situația creată.

– golul alpin, mai ales dacă este mărginit de abrupturi stâncoase, în condiții de vizibilitate redusă, poate devenii o adevărată capcană, de aceea recomandăm atenție sporită la parcurgerea acestora și la condițiile meteo.

– Păstrarea în stare de funcționare cu bateria încărcată, de regulă în îmbrăcăminte, ferit de frig, a telefonului mobil (smartphone) pe care se recomandă instalarea aplicației „ Apel 112”, al STS România, o aplicație care ușurează enorm munca echipelor de intervenție.

– Informarea cât mai rapidă a echipelor Salvamont prin Dispeceratul Național Salvamont sau SNUAU 112, în cazul semnalării unor dificultăți fizice, tehnice sau de orientare, intervenite la deplasarea în zona montană

– aceia, care recomandă dispunerea stâlpilor de marcaj la distanțe mici, le spunem doar atât, că nu poți coase muntele cu stâlpi de marcaj, ar fi o impietate asupra frumuseții cadrului natural. Soluția constă în pregătirea, informarea și capacitatea de decizie a participanților la viața muntelui.

Sursa: Serviciul Salvamont Satu Mare

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.