Război total pentru cel mai mare parc solar din Romania ! Se afla în judetul Satu Mare !

Asociatul majoritar și administratorul special italian al GPSB Solaris 48 SRL, compania aflată în insolvență care deține parcul solar Livada din Satu Mare, cel mai mare de profil din România, nu permite accesul în incinta centralei fotovoltaice tehnicienilor noii firme de operare și mentenanță a acesteia, contractată de către administratorul judiciar român al GPSB Solaris 48 SRL cu aprobarea creditorilor coreeni, se afirmă într-un document al administratorului judiciar Ceres Insolv, analizat de Profit.ro.

„În ceea ce privește contractul privind serviciile de operare și mententanță, menționăm faptul că, deși notificat cu privire la expirarea termenelor de preaviz și de faptul că a fost încheiat un contract cu noul operator, nu au fost restituite către beneficiar locația și centrala și nici livrate materialele utilizate și stocul minim de echipamente pentru centrală. Debitoarea, prin administrator special, a comunicat administratorului judiciar faptul că până la pronunțarea de către judecătorul sindic a unei hotărâri cu privire la legalitatea desemnării de către adunarea creditorilor a MGMENERGO Electro Systems SRL (controlată de un investitor spaniol – n.r.) ca operator pentru serviciile de operare și mentenanță, nu va fi permis accesul în incinta centralei decât reprezentanților operatorului actual, Energia Prima O&M East SRL”, se menționează în documentul Ceres Insolv.

Parcul solar Livada, care se întinde pe o suprafață de 135 de hectare, a fost inaugurat în 2013, moment în care era al doilea cel mai mare din Europa dintre cele construite pe uscat și al șaptelea la nivel mondial.

Centrala a fost ridicată cu bani proveniți pe credit de la 3 firme din Coreea de Sud (Best Blue, Best Red și Best Purple), vehicule investiționale ale diviziei de brokeraj a băncii coreene NongHyup (NH) Bank, se arata pe www.profit.ro

Pentru garantarea finanțării, coreenii au pus gaj pe toate activele GPSB Solaris 48 SRL, constând în principal în instalațiile și componentele centralei solare, dar și pe conturi bancare. Ulterior, grupul de firme coreene Best a obținut, în primăvara anului trecut, în instanță o decizie de executare silită a GPSB Solaris 48 SRL, pentru o sumă totală echivalentă a peste 435 milioane lei (finanțarea fiind denominată în woni sud-coreeni).

Proprietarii italieni ai parcului solar au contestat executarea silită, iar în timp ce se judeca contestația, în aprilie 2020, firma lor și-a cerut insolvența, admisă de Tribunalul Ilfov în iunie, astfel că executarea silită a fost stopată. Finanțatorii coreeni figurează în tabelul preliminar al creditorilor GPSB Solaris 48 SRL cu creanțe garantate ce însumează 770 milioane lei, de altfel singurele acceptate de administratorul judiciar la masa credală.

Pe de altă parte, la masa credală a deținătorului parcului solar Livada s-au înscris și trei firme controlate de grupul de investitori italieni proprietari ai parcului, cu creanțe în sumă totală de aproape 846 milioane lei. Cea mai mare este cea solicitată de Amaranto Investments Est SRL, în sumă de peste 762 milioane lei, urmată de cea a Energia Prima Rinnovabile Est SRL (68,5 milioane lei) și de cea a acționarului minoritar al operatorului parcului, aflat pe lista celor care au reclamat recent România la ICSID – Stargreen Consulting (15,14 milioane lei). Toate au fost respinse de către administratorul judiciar al GPSB Solaris 48 SRL.

Potrivit celor mai recente date publice disponibile, GPSB Solaris 48 SRL a raportat în perioada 2013-2018 pierderi însumate de 145 milioane lei, consemnând profit în 2019, cifrat la 5,8 milioane lei, la venituri de 70,95 milioane lei.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.