Stiati ca …

În acest an, 2021, marcam un secol de la infiintarea clubului de fotbal Olimpia Satu Mare ? Acesta s-a născut în luna mai 1921, când la Subcomitatul Regional Oradea al F.S.S.R. s-a prezentat o delegație sătmăreană care a solicitat afilierea proaspăt înființatei echipe.

Amintim câțiva dintre jucătorii acelor vremuri: I. Mihalca, Gh. Șuta, D. Pop, E. Gross, E. Nyul, S. Frank, C. Rațiu, V. Sabău, J. Winkller, A. Șoranu, C. Hotyar, K. Kokenessi. În 1926, Olimpia câștigă campionatul zonal și se califică în sferturile de finală ale campionatului național de fotbal, unde este eliminată de către multipla campioană Chinezul Timișoara.

Pentru Olimpia a urmat o perioada destul de buna în lumea fotbalistica romaneasca. În 1934 Olimpia se califică în sferturile de finală ale primei ediții a Cupei României. De reamracat ca in toamna aceluiași an se înființează Divizia „B”, iar în seria a III-a participă și Olimpia C.F.R. Satu Mare. Peste doi ani, în urma reorganizării fotbalului românesc, Olimpia ajunge în divizia „A”, dar retrogradează imediat.

După al doilea război urmează o perioadă tulbure, marcată de fuziuni, reorganizări, scandaluri și participări la diviziile inferioare. Abia în 1974 Olimpia promovează în Divizia „A”, unde un an mai târziu obține cea mai bună performanță a sa din perioada divizionară a campionatului național: locul IX.

In 1978, Olimpia se califica în finala Cupei României, unde este învinsă. După doi ani echipa revine în „B”, unde a fost printre fruntașele seriei transilvane până în 1993 când retrogradează în divizia „C”. Peste doi ani Olimpia revine în „B”, iar în 1998 promovează în „A”, dar retrogradează imediat.

Problemele finnaciare și numeroasele neintelegeri s-au ingramadit în ultimele doua decenii în preajma Olimpiei, acesta ajungand sa joace în ligile inferioare ale campionatului.

Un Comentariu la "Stiati ca …"

  1. Pingback: Olimpia Satu Mare implineste azi 100 de ani ! » Stiri din Satu Mare – Satmareanul

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.