Focar de pesta porcina la granița judetului Satu Mare !

Comitetul Local pentru Combaterea Bolilor Maramureș s-a reunit în ședință după suspiciunea unui caz de pestă porcină africană la suine dintr-o exploatație comercială în localitatea Seini.

Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală de la București a confirmat prezența virusului pestei porcine africană la suinele decedate.

S-a procedat la stabilirea zonei de protecție în jurul focarului pe o suprafață de 3 km (raza localităților Seini și Săbișa). Zona de supraveghere stabilită în jurul focarului are o suprafață de 10 km și include localitățile Handalul Ilbei, Ilba, Viile Apei, Cicârlău și Bârgău. De asemenea, zona de supraveghere include două exploatații comerciale industriale, dar și localități din județul Satu Mare (Pomi, Roșiori, Racșa Vii, Borlești, Crucișor, Someșeni, Aciua, Bicău, Apa, Valea Vinului, Orașu Nou Vii, Iegăriște, Bârgău, Racșa). S-a procedat la dezinfecţia adăposturilor, a platformei de dejecţii, a căilor de acces, a materialelor şi ustensilelor posibil contaminate. Furajele au fost neutralizate în conformitate cu prevederile legislative. Despre confirmarea bolii a fost notificată DSVSA Satu Mare. S-au instituit dezinfectoare individuale la nivelul exploatațiilor și s-au asigurat substanțele necesare pentru acestea. Au fost instalate filtre de control rutiere pentru securizarea zonei”, spune prefectul judetului Maramures, Nicolae Silviu-Ungur.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.