Grefierii ies la protest. Vor picheta Prefectura Satu Mare

La data de 27 ianuarie, între orele 10.00-12.00, grefierii din cadrul instanţelor şi parchetelor din zona de competenţă teritorială a Curții de Apel Oradea și Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Oradea, precum și structurile Teritoriale ale DIICOT și DNA, vor protesta în faţa Prefecturilor din Oradea şi Satu Mare, alături de lucrătorii din cadrul MJ – ANP – Penitenciarul Oradea, lucrătorii de poliție din cadrul IPJ Bihor, Inspectoratul Județean al Poliției de Frontieră, Poliția Municipiului Oradea și Poliția Locală.

Sindicatul Național al Grefei Judiciare Dicasterial, afiliat Federația PUBLISIND (federație reprezentativi la nivelul sectorului de activitate Administrație publică), prin Sindjust Bihor – Oradea reprezentant de președinte sindicat d-na Marioara Mihoc și Asociația Grefierilor din România reprezentant de vicepreședinte d-na Camelia Mesaroș, sindicat și asociație profesională care reprezintă mai mult de 50% din personalul auxiliar de specialitate, personalul conex și personalul contractual din cadrul instanțelor judecătorești și al parchetelor de pe lângă acestea, din cadrul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, precum și din cadrul Direcției Naționale Anticorupție, aducem la cunoștință presei, următoarele:

1. Nu protestam pentru creșteri salariale, pentru a ne fi calculate corect salariile în raport de prevederile legii salarizării și deciziile CCR, ICCJ și hotărârile judecătorești definitive ale de judecată.

2. Înghețarea salariilor și a sporurilor înseamnă menținerea dezechilibrelor din salarizare și generarea altora, inclusiv noi procese, noi despăgubiri și penalități ce vor fi plătite de statul roman din banii contribuabililor.

3. Salariile de încadrare ale grefierilor sunt greșit calculate încă din anul 2009, nici in prezent acestea nu sunt corect calculate, legea salarizării a plafonat salariile grefierilor prin aceea ca a prevăzut un coeficient de ierarhizare mai mic, astfel ca salariile sunt deja plafonate din ianuarie 2018.

4. Sporurile de care beneficiază grefierii sunt acordate neunitar de către angajatorii din Justiție, mai mult, sunt înghețate la nivelul lunii decembrie 2018, prin OUG 114, astfel ca se produce o dubla discriminare, întrucât sunt calculate la salariile în plata la 31.12.2018.

5. În anul 2020 am reușit în instanța sa câștigăm calcularea corecta a salariilor și a sporurilor iar o ordonanță care îngheață salariile și sporurile la nivelul lunii decembrie 2020 va lăsa fără efect hotărârile judecătorești definitive, practic se încalcă principiul separației puterilor în stat.

6. Salariul reprezintă pentru grefieri singura sursa de venit, regimul strict de interdicții și incompatibilități nu permite efectuarea niciunei alte activități remunerate.

7. Înainte de a vorbi despre cuantumul salariilor grefierilor trebuie sa ne raportam Ia doua aspecte, unul privitor la regimul de interdicții și incompatibilități pe care alte categorii profesionale nu îl au, iar altul ca sistemul judiciar este a treia putere în stat și trebuie asigurat un confort și o stabilitate financiara atât în viața activa, cât și în pensie.

8. Salariul mediu al unui grefier este între 4500-5000 de lei, salariu mediu al grefierilor din cadrul ICCJ, PICCJ, DIICOT și DNA este între 5000 – 5800 de lei, și trebuie punctat faptul că cele mai mari salarii sunt ale specialiștilor IT, însă marea majoritate a grefierilor funcționează la tribunale și judecătorii unde salariile sunt mult mai mici.

9. Împotriva inexistenței unei practici unitare de punere în executare de către Înalta Curte de Casație și Justiție, Curțile de Apel, Parchetului de pe lângă Înainta Curte de Casație și Justiție, DIICOT, DNA, Parchetele de pe lângă Curțile de Apel – respectiv în emiterea de Decizii de către conducerea instanțelor și parchetelor sus amintite, privind drepturile grefierilor câștigate prin hotărâri judecătorești definitive, executorii și irevocabile. Salariile de încadrare ale grefierilor începând cu anul 2009 fiind calculate greșit și nici până în prezent nu există interes în remedierea acestor erori.

10. Personalul auxiliar de specialitate din instanțe și parchete este compus din mai multe funcții, grefierii fiind pătură de mijloc din punct de vedere al salarizării, însă personalul conex și grefierii arhivari și registratori au salarii pana în 3000 lei net, iar în partea superioara se afla specialiștii IT cu salarii de peste 9000 Iei net. De aici sumele vehiculate în presă.

Un Comentariu la "Grefierii ies la protest. Vor picheta Prefectura Satu Mare"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.