“Mica Unire”, sarbatorita in mod solemn la Satu Mare (Foto)

Mica Unire” a fost sarbatorita în mod solemn astăzi, 24 ianuarie, în municipiul Satu Mare. Ceremonia s-a desfasurat la bustul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, amplasat lângă sediul IPJ Satu Mare.

Manifestările dedicate Zilei Unirii Principatelor Române au debutat cu intonarea Imnului Național, după care prefectul Radu Bud a dat citire mesajului premierului României, Florin Cîțu, cu ocazia Zilei Unirii Principatelor Române.

Manifestările oficiale au fost precedate de alocuțiuni privind semnificația zilei de 24 ianuarie, un scurt moment artistic, depunerea unei coroane de flori la bustul lui Alexandru Ioan Cuza, din partea Instituției Prefectului, a Consiliului Județean și a Primăriei Municipiului Satu Mare, în memoria celor care s-au jertfit pentru unitatea neamului românesc și a celor care au înfăptuit Unirea Principatelor Române.

Din motive de securitate sanitară, participanții la eveniment nu s-au prins în Hora Unirii, așa cum se întâmpla în anii anteriori.

În acest an se împlinesc 162 de ani de la unirea Moldovei cu Ţara Românească sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza (1859-1866), fiind considerat primul pas important pe calea înfăptuirii statului naţional unitar român. La 1 decembrie 1918, ţelul comun de unire a românilor într-un singur stat a fost atins, prin Unirea Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului cu România

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.